Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Staré město

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko Stroměstské a Budivojově ulici. Víte, proč se za teplých letních dní ve Staroměstské říkalo "jdeme na schůdky"? A kam zmizela socha sv. Jana Nepomuckého, u které se před válkou konaly drobné bohoslužby a zpěvy?

Na snímku Václava Koudelky pořízeném před rokem 1970 je zachycen zbytek Starého města budivojovického. V této lokalitě se nacházely Čéčovy Budivojovice, starší než v roce 1265 nové České Budějovice. Vlevo (to již mimo tento snímek) byl a stále je staroměstský kostel a hřbitov. Na snímku už stojí panelové věžáky a další paneláky, třeba nízké jako „hokejka“, se budou brzy stavět.

Za věžákem uprostřed je skryta staroměstská škola postavená roku 1861 podle Adolfa Haase. Vedle ní též není vidět patrový dům z konce 19. století, v němž byla oblíbená hospoda Na Schůdkách. Staroměstská škola byla jako poslední (kromě kostela) objekt někdejší farní osady Budivojovice zbořena nápadně rychle dne 27. února 1970. Naposled v ní sídlily Státní lesy a do poslední chvíle obchody potravin a řeznictví družstva Jednota. Paneláky řešily bytovou krizi, to se chápe, ale jedna nevelká dvoupatrová škola nemohla řešení krize ohrozit.

Hospoda Na Schůdkách vznikla kolem roku 1902 za hostinského Jana Matouše, následoval Matěj Eberle. Byla to normální hospoda v činžáku, jen někdy někdo v létě si sednul s pivem na schody do domu a přidávali se ostatní. Sedělo se dobře, pivo dobré, takže se ve Staroměstské, když bylo horko, říkalo – jdeme na schůdky.

Na snímku se dá rozeznat zalomení Staroměstské od koldomu. Vpravo kolem Holanských pokračuje Budivojova. Na křižovatce, malé náměstí, stála pumpička, k níž vedla dlažba. V přízemním domku na tom náměstíčku byl obuvník Jan Straka a učitelka hudby Marie Krausová. Vpravo stojí dvoupatrový dům Janátů, za ním pokračuje dům Zodlů, dále ke koldomu Lieblů, Šůlů, Candrů, Fesslů a Brabců.

Na opačné straně bývala hospoda U Pechů. Mezi zahradnictvím Schaffelhoferů a domem Francků stála kaplička se sochou sv. Jana Nepomuckého. Před válkou se u kapličky konaly drobné bohoslužby se zpěvy. Výklenek byl kryt litinovou mříží. Rodina Schaffelhoferů včas sochu a mříž ukryla. V nové době stojí staroměstský sv. Jan Nepomucký na soukromé zahradě mezi paneláky ve Čtyřech Dvorech i s tou mříží. Jen samotná zděná kaplička vypadá jinak než ta původní.

Do Budivojovy vede trakt statku Holanských, dříve dvůr Daudlebských. Už byl statek trochu zanedbaný, ale svého času dobře prosperoval. Martin Holanský zde prodával mimo jiné šunky výborné jakosti 1 kg za 72 krejcarů. Ve 30. letech 20. století za Holanských zde ještě působil elektrotechnik Eduard Daudlebský, dále Karolina Daudlebská a Bedřich Daudlebský. Dále na různých pozicích Brožů, Křížů, Procházků, Korbelů, Škodů, Vacků a služebná Alžběta Tikalská. 

Na snímku vpravo dole v Kubatově ulici je dlouhý blok domů, jehož základem byla chvalně známá továrna na nábytek PRIMAVERA. V roce 1953 byl zde založen n. p. Jihočeské dřevařské závody (zkratka JDZ). Přibraly do své správy podniky Jihočeské sudárny Hluboká a Impregnační závody Soběslav. V roce 1955 přifařily JDZ podnik Šumavské pily, hovorově Šumpily a zaměstnanci Šumpiláci, do té doby se sídlem v Písku. Budova Primavery byla zvýšena o jedno patro a na rohu Budivojovy přistavěn bytový dům pro zaměstnance JDZ. V provozu po Primaveře zůstaly na dvoře truhlářské dílny. Ve Staroměstské byla Primavera pojem. Severní část Staroměstské se nachází mimo snímek. Tam bývala oblíbená hospoda U Zeleného stromu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Václav Koudelka

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Staré město, České Budějovice, hospoda, kaplička, Jan Nepomucký, socha, dům, Adolf Haas, Jan Matouš, Marie Havlíčková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

bookmen bookmen

Vím, že tohle přesně k tomuto tématu nepatří, ale měli jsme s přáteli takovou diskuzi zda v Č.B. byl v Kanovnické ulici obchodní dům nebo obchod s názvem Bílá labuť. Bylo to datováno někdy kolem roku 1980. Děkuji.

Sobota, 6. února 2021, 11:46Odpovědět

Jana Talířová

to je vzpomínka na mládí a ráda se na staré město vracím,když mám možnost

Čtvrtek, 4. února 2021, 21:39Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Staré město  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.