Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Brandnerův dům v Divadelní

Jan Schinko si i dnes připravil povídání do pravidelného seriálu Drbna historička. V dnešním díle se věnuje Brandnerovu domu, který byl později nazýván také jako U Jelena. Toto označení dostal kvůli renesančním sgrafitům, která byla na domě objevena. Za socialismu to byl ale prostě dům, kde se nacházel obchod Káva - čaj.

Snímek pořízený v roce 1935, nebo poté, zabírá západní stranu Divadelní ulice od náměstí k Broukárně. Jezdilo se vlevo, takže snímek musí byt mladší než 15. březen 1939. Vpravo je dlouhý trakt domu č. 2, který má hlavní průčelí do náměstí. V roce 1998 byla na straně do náměstí odkryta renesanční sgrafita s vyobrazením jelena. Hovorově se začal dům označovat jako U Jelena, také U Jelínka, i když léta to byl Brandnerův dům, nebo za socialismu dům, ve kterém je obchod Káva – čaj.

Jelen byl pravděpodobně patronem domu. Ve středověku symbolizoval jelen schopnost přemoci zlo. V roce 1566 vyženil pozdně gotický dům Zikmund Winter, od něhož dům koupil Filip Fischer. V tom čase v roce 1569 vzniklo sgrafito.

V ochodu Káva – čaj zrovna hlavním sortimentem nebylo kafe a čaj. Jako jedni z prvních začali zde balit dárkové koše, což by nebylo nic zvláštního, ale do každého koše se přibalil určitý pestrý exklusivní výrobek, který nebyl normálně k sehnání. Koš tak opticky vypadal jako z Tuzexu. V obchodu Káva – čaj byl rozhodnutím MěNV, odbor komunálního hospodářství, služeb, dopravy a obchodu, ze dne 19. srpna 1980 zaveden sobotní prodej 8 – 12 hodin. Dům měl na rohu krátké novodobé podloubí, aby se ulehčilo chodcům na rušné křižovatce, zazděno bylo v roce 1984.

V traktu v Divadelní, tehdy již ulice dr. Stejskala, si zařídil v roce 1966 obchod podnik Šumavan Vimperk. Prodával nejnovější vzory pánských košil. Po roce 1980 zde obchod podniku Oděvní průmysl Prostějov. V čase snímku po roce 1935 je v části portálů Sophie Pörtl, střižní a módní zboží. Vlevo holič Jaroslav Veith. Odhlásil se kloboučník Bonifác Bergmann Vpravo bývalo hodinářství a klenotnictví Roberta Rožánka. Klenotnictví bylo založeno v roce 1848.

V roce 1895 zemřel ve věku 77 let zakladatel firmy Jakub František Rožánek, měšťan a otec továrníka hodin Roberta Rožánka. Syn Robert Rožánek zemřel v roce 1928. Ještě snad rok předtím vyjížděl denně na koni. Byl to velmi činorodý člověk a osobnost města. Mohou se proti připomenou jeho aktivity a kde všude působil. Býval poslancem zemského sněmu Království českého, komerčním radou, členem výboru městského muzea, od roku 1918 předsedou správní rady výboru muzea, čestným předsedou jízdního oddílu Sokola, cenzorem Národní banky, byl členem obchodní a živnostenské komory, místopředsedou obchodní komory a členem Besedy. Nástupcem firmy klenotníky Roberta Rožánka byl Vilibald Mareš.

V 1. poschodí u Brandnerů byl v roce 1856 založen německé pěvecký spolek Liebertafel, jehož čestným předsedou byl Adalbert Lanna, který byl současně mecenášem spolku. Divadelní ulice se ve 2. polovině 19. století nazývala Linecká, o čemž svědčí např. otevření oděvního závodu pro pány v roce 1875. V domě p. Čeňka Brandnera v Linecké třídě 363 si otevřel obchod a hojně zásobeny sklad oděvních látek Jindřich Rose. Jeden čas to byla též Krumlovská.

Brandnerův dům byl navenek přestavěn v 1. polovině 19. století v pojetí klasicismu a zvýšen o atiku. Na průčelí do Divadelní jsou výrazné tři ozdobné okapní kotlíky (na snímku jsou vidět dva), které sbírají dešťovou vodu ze třech příčných žlabů, k nimž se sklání šest pultových střech. Naznačuje to, že na protáhlé gotické parcele stály tři objekty sjednocené až klasicistní atikou.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Divadelní, dům, obchod, čaj, AMABILA CZ a.s., Robert Rožánek, Zikmund Winter, Filip Fischer, Vojtěch Lanna mladší, Tuzex, Šumavan Vimperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Brandnerův dům v Divadelní  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.