Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: V domě Nusků sídlil Radioton

Dnešní díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko domu číslo 13 v Kněžské ulici, který patřil rodině Nusků. Víte, co v něm sídlilo? A jaké číslo měl původně?

V roce 1925 oznámili dřívější členové jihočeského Radioklubu a Rádio sekce T. H. J., že založili společnost RADIOTON spol. s. r. o. a otevřeli závod v Rašínově ulici č. 6. Začali prodávat rádio přístroje, součástky a potřeby pro rádio amatéry. Roku 1925 dorazila do města vlna radiotechniky. Kavárník Jan Vaněček pořídil do své kavárny Corso pro hosty sluchátka, aby mohli poslouchat rádiové vysílání.

RADIOTON se zařídil ve vysokém domě s podloubím a barokně tvarovaným štítem vedle Malého pivovaru. Dům si však záhy poté vyhlédla silná a zámožná firma Baťa a se souhlasem okresního konzervátore Adolfa Trägera a Klubu přátel města vydal stavební úřad radnice výměr k demolici toho domu a vystavění nového a to bez podloubí. Malý pivovar podloubí měl a má, dům č. 4 v Rašínově ulici (dnes Karla IV) ho měl také, takže novostavba firmy Baťa vypadla z domovní linie.

RADIOTON se v předstihu odstěhoval a informoval o tom místní listy: „Následkem bourání domu firmou Baťa v Rašínově ulici přesídlíme dne 15. srpna 1928 do nově upravených místností v domě pana Nusky, Kněžská 9, proti semináři.“ Na snímku ze 30. let 20.století má dům č. 9, ale dnes má č. 13. RADIOTON zachytil světový rozvoj rádio přijímačů. V roce 1936 se zde prodávala rádia firmy PHILIPS: Merkur za 995 Kč, Mars 1295 Kč, Saturn 1750 Kč a Jupiter za 2295 Kč.

Další rádia firmy Telefunken aj. značek Microphona, Empo, Marcophon, Modrý bod, Barcarela za 900 Kč, Gavolta 1530 Kč, Preludo 1780 Kč, Rondo 2440 Kč a Sonata za 2950 Kč. Prodávali také součástky do rádií a věci pro začátečníky. Kluci si tam chodili po roce 1945 pro materiál na krystalku.

Nepodařilo se zjistit, kdy RADIOTON skončil. Odhad je, že po zrušení živností a společností s r. o. někdy po roce 1948. Ve městě byla také prodejna elektrotechnické továrny společnosti s.r.o. RADIOFONA Praha, která sídlila na rohu náměstí v domě Stará pošta – Domov můj. Na součástky do rádio přijímačů byl zařízen obchod s názvem RADIOGLOB ve Štefanikově ulici (dnes B. Němcové). Rádia též prodávalo několik elektrotechniků. Byla to doba rádiová a gramofonová.

Na snímku je dům RADIOTON ve třetím domě s podloubím vpravo ve směru od pozdějšího Okresního národního výboru k ulici Karla IV. Na průčelí v patře je obraz sv. Floriána, patrona profesí, které souvisí s ohněm, což jsou hasiči, kominíci, hutníci a také hrnčíři a pekaři. V roce 1668 dostal od obce tento dům jako spáleniště soukeník Martin Conrad jen za 20 zl. Dům dostavěl a roku 1678 jej koupila Eva Eufrozýna Hoffmannová za 150 zl. Jenže dům zase vyhořel, dostal se znovu do majetku obce, která dům opět jako spáleniště prodala mlynáři Leopoldu Nothoffovi též pouze za 20 zl. Za Nothoffů byl dům řádně obnoven v raně barokním čase.

I přes požáry se v podloubí zachoval středověký trámový strop. Pozdně gotický měšťanský dům zde byl už před rokem 1539 za Ambrože Rosenstingla. Od konce 19. století byla majitelem domu rodina Nusků v několika generacích. Ludvík Nuska byl šerkař a tkadlec, Jan Nuska barvíř a kloboučník, Felix Nuska také kloboučník, František Nuska hodinář a kloboučníkem byl i Antonín Nuska. Lučební krasobarvírnu v domě otevřel v roce 1894 Jan Nuska.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Marie Urbanová

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Radioton, dům, rozhlas, Baťa, Karel IV. Lucemburský, Jan Vaněček, Adolf Träger, Božena Němcová, Martim Conrado, Philips, EMPO spol. s r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: V domě Nusků sídlil Radioton  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.