Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Hostinec U Vlášků

Jan Schinko se tento týden podíval na hostinec, který sídlil na rohu Rudolfovské a Lipenské ulice. Dříve se mu přezdívalo také U Českého Němce. Později ale dům koupil Jan Vlášek a začala se psát historie hostince U Vlášků.

Na rohu Rudolfovské a Lipenské byl po roce 1875 postaven patrový dům s valbovou střechou v historizujícím stylu. Hostinec za hostinského Karla Němce zde byl v provozu již na začátku 20. století. Pro hostinec se ustáli hovorový název U Českého Němce. Karel Němec byl samozřejmě Čech. Štamgasti na toto téma vedli intelektuální diskuse. Došli k závěru, že i Němec může být Čechem. Příjmení Němec mohl kdysi obdržet reálný Němec, ale také němec, což byl člověk nemluva, němý, skoupý na slovo, tedy němec a pak Němec. Není doloženo, že by jazykový rozbor štamgastů Karlu Němcovi vadil.

Dům a hostinec koupil od Karla Němce ještě před první válkou Jan Vlášek. Vlášků se přestěhovali do města na Rudolfovskou z Lišova. Předkové pocházeli z Dobřejovic u Hluboké. Na snímku z rodinného alba Jiřího Vláška je dům s hostincem U Vlášků přesně dne 25. července 1936. Hostinským byl v té době Jan Vlášek.

Vlevo na rohu Lipenské, tehdy Schillerovy ulice, je nový obchod Jiřiny Vláškové, která otevření svého obchodu oznámila v místních listech: „Všem zákazníkům oznamuji zdvořile, že v sobotu dne 16. listopadu 1935 otevírám odborný obchod kávou, čajem, koloniálním zbožím a lahůdkami. Dovoluji si upozornit, že povedu výhradně prvotřídní zboží. Pečlivá obsluha. Donáška do domu zdarma. Jiřina Vlášková.“ K obchodu byla zařízena pražírna kávy.

V domě Vlášků také bydleli (Vlášků se po druhé válce přestěhovali do Pekárenské) a to hostinští Jan a Kateřina Vláškovi a obchodník Jaroslav Vlášek, člen Sokola I, s manželkou Jiřinou Vláškovou. V domě též bydlel celní tajemník Vilibald Novotný s manželkou Františkou a František Chalupský, manželka Růžena, který provozoval koloniál před Jiřinou Vláškovou.

Termín „odborný obchod“, v širším měřítku odborný závod, představoval za 1. republiky určitou a stálou úroveň. Za Jiřiny Vláškové se zde pražila jakostní káva v okolí oblíbená. V roce 1946 si Jaroslav Vlášek otevřel koloniální obchod s veškerým zbožím osadnickým na Pražské na rohu Pekárenské. K tomu má Jiří Vlášek také v albu foto. Před obchodem je vystaveno zboží a též poutač „Jezte banány, jsou zdravé.“ To by nebylo nic mimořádného, kdyby nebyly banány po pár letech vůbec ani vidět.

Politické poměry se s blížícím se rokem 1948 vyhrocovaly, takže Vlášků se z Rudolfovské odstěhovali do Pekárenské, přesněji do Staré Pekárenské v řadě za hostinec U Města Tábora, kousek od svého obchodu na opačném rohu Pražské. Pražírnu kávy na Rudolfovské pronajímali, dokud to šlo, asi do roku 1950. Koloniál a káva Vlášků měly ve městě dobrou pověst. Obchodník Jaroslav Vlášek byl úředním znalcem u Krajského soudu pro obor koloniální zboží

Obchod koloniálním zbožím na Rudolfovské, po novu obchod smíšeným zbožím, převzal Šimon Nejedlý. Hostinským se v roce 1948 stal Karel Sapák. Trafiku vpravo měla Albína Marešová. Obchody se zde měnily, držely se potraviny, a postupně zanikaly. V nejnovější době byl v domě na Rudolfovské zařízen Hotel Hobit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv rodiny Vlášků

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, hostinec, U Vlášků, Karel Němec, hospoda, obchod, dům, Lišov, Dobřejovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Hostinec U Vlášků  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.