Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Do hostince U Města Krumlova se chodilo na pivo Granát

Víte, kde stál hostinec U Města Krumlova? Právě o něm se dnes rozepsal Jan Schinko v dalším dílu Drbny historičky. Místo hostince dnes stojí panelák, samoobsluha a drogerie. Víte, jaké pivo se tady čepovalo? A kdo byl nejznámějším hostinským?

Na snímku z doby tramvajové, kdy se firmy často psaly česky a německy, stojí vpravo patrový dům z 2. poloviny 19. století s hostincem U Města Krumlova. Před hostincem byla stanice tramvajové linky L – Linecké předměstí. Vlevo je vidět secesní tramvajový kandelábr. V pozadí střecha a komín Měšťanského pivovaru. Tramvaj zde přestala jezdit v roce 1949 (na Pražské předměstí jela ještě 28. února 1950).

Dům s hostincem byl zbořen před rokem asi 1963, kdy stavbaři předali paneláky v dolní čísti Lidické (lokality experiment a Modrá hvězda) a pustili se do Roudenské. Hostinec měl do Roudenské (mimo snímek) delší trakt, ve kterém byl velký sál a klubovny, mimo jiné místní spolek „Habakuk“ (karty, pivo, ale také příspěvky na Matici, Národní jednotu pošumavskou atd.). Roudenská vedla k pumpičce, kde se lomila v pravém úhlu a pokračovala k železniční zastávce.

Přibližně na místě zbořeného hostince stojí panelák, vlevo samoobsluha potravin, vpravo přízemní objekt Drogerie. Vznikla tak nová ulice z náměstí Jiřího z Poděbrad k zastávce, přesněji na Jungmannovo náměstí, která obdržela název Budovatelská, dnes L. M. Pařízka. Původní Roudenská se tam ještě trochu v půdorysu rýsuje.

Na průčelí je zámecká věž v Českém Krumlově vyobrazena. Hovorově: jdu na pivo, zajdeme na jedno, kam?, k Zimandlům, později k Drnkům. Odpověď „Do hostince U Města Krumlova“ byla časově příliš dlouhá. Václav Drnek měl v domě po roce 1918 obchod s koloniálním zbožím. Hostinec v té době vedla Marie Zimandlová. Před rokem 1918 se zde hostinští dost střídali. Nejznámější kolem roku 1900 byl František Steinäusel. Čepovalo se oblíbené pivo Granát. V krámě prodávala Marie Steinhäuselová ovoce a zeleninu. Za Drnků to byl koloniál U Weissů. Oldřich Weiss, znalec města, býval numismatikem a vedoucím pracovníkem Jihočeského muzea.

V hostinci U Města Krumlova dne 2. června 1897 na veřejné schůzi oznámili právníci Zátka a Hromada a řídící učitel Müller založení nové školy Matice školské. Byla poté postavena na rohu dnešních ulic Matice školské a Komenského. To byl významný počin pro Linecké předměstí. Maticí prošla řada generací z Linecké. Jeden čas to byl také učitelský ústav. V traktu v Komenského byla jedna z prvních školek.

U Města Krumlova snad také meškal svého budějovického času spisovatel Jaroslav Hašek. Možné to je, skoro jisté, protože Hašek se chvíli nacházel jako marod v blízké vojenské nemocnici, odkud podnikal nájezdy do okolních hostinců.

Na leccos se v hospodě zapomene, ale v případě U Města Krumlova si pamětníci vybavují americká kamna Heating. To byl americký patent, vyráběla se i v Čechách. Topivo byl koks nebo antracit. Ze tří stran byla slídová okénka. Když se kamna nažhavila, zaklapl se přímý tah do komína a horký vzduch šel spodem komorou a vzadu. Už jen samotný pohled okénkem na žhavý koks vyvolával pocit tepla. Kamna tam topila až do likvidace domu. Zajímavostí je, že dnes původní kamna Heating nebo ABC stojí tolik, co menší osobní automobil.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, hospoda, pivo, panelový dům, Jaroslav Hašek, Český Krumlov, Ladislav Mikeš Pařízek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Do hostince U Města Krumlova se chodilo na pivo Granát  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.