Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Dům číslo 29 v České ulici. Co znamená latinsky psaný chronogram na fasádě?

Jan Schinko se v dalším dílu Drbny historičky věnoval domu číslo 29 v České ulici. Před několika lety na něm byl opravený chronogram. Co přesně znamená? A jaký je jeho význam? I to se dozvíte v dalším textu budějckého historika.

Na goticko renesančním domě č. 29 v České ulici se v roce 2001 obnovil nápis a současně chronogram z roku 1725. Dům s klasicistním průčelím se opravoval a v předstihu při stavebním výzkumu byl mezi arkádami loubí odhalen a následně restaurován latinsky psaný chronogram FRIGIDA CARMINA QUAE AB AQUAE POTORIBUS SCRIBUNTUR. To by volně přeloženo do češtiny znělo „Chladné básně píší ti, kdo pijí vodu,“ Lze to říci opačně, že ti, kdo nepijí vodu (ale třeba víno), píší básně teplé, horké, vřelé, možná vášnivé, prostě nikoliv chladné.

Na úvahu je, co by tedy měli pít, aby nepsali básně chladné. Asi víno, nebo něco tvrdšího, protože po pivu se básně píší těžko, anebo lehko, ale ráno se to nedá použít. Obnovený text a vůbec chronogramy v sobě skrývají letopočet, kdy se nápis pořizoval, dům postavil, případně se váže k určité události toho roku. Některá písmena textu jsou větší a mají hnědou barvu, ostatní černou. Hnědá písmena v našem případě znamenají římské číslice (M je 1000, D znamená 500, C je 100, 50 je L atd.) Když se písmena, co by početní čísla, sečtou, vyjde letopočet 1725.

Zvláštní je, že v tomto roce 1725 plus mínus byly v domě kovárny. Mohlo by se přitom odhadnout, že vtipný nápis odrazující od pití vody, byl komerční tah sídlícího vinárníka. Kovář by totiž lákal zákazníky jinak. Dům je v půdorysu širší, což by vedlo k domněnce, zde stály původně dva úzké gotické domy. Ale podle evidenčního listu památky tohoto domu došlo naopak v roce 1725 k rozdělení staršího domu.

V jádru gotický dům přestavěný v renesanci. Podloubí sklenuto dvěma plochými klenbami. Po straně jednoduchý vchod do někdejší dolní síně, po jejíž pravé straně leží místnost sklenutá hřebínkovou křížovou klenbou. Do dvora obrácené místnosti mají klenby valené s lunetami. V jihozápadním rohu dvora je kruhová kamenná kašna.

Před polovinou 19. století bylo průčelí domu upraveno v klasicistním pojetí. Poměrně jednoduché horizontální a vertikální členění fasády připomíná styl městského stavitele Josefa Sandnera. Omítnutí latinského chronogramu mohlo dojít později. Za socialismu měla fasáda modrou a šedou barvu. Modrá se považuje za barvu studenou čili chladnou. Dnes je fasáda okrová a reliéfy šedé.

Zařízení k výrobě piva, nebo hospoda, případně vinárna v domě spolehlivě doložena není, ale právovárečný dům to byl. V seznamu právovárečníků je v roce 1795 uveden Artur Walther, roku 1895 Marie Zdiarská. Známý býval za 1. republiky slogan obuvníka Františka Neužila, který si v domě zařídil I. speciální rychlosprávkárnu obuvi. „Známá firma vítá Vás – jste zvědaví, která as. Jest to přece známá odborná firma Františka Neužila, ve dvoře vlevo. Při odvolání na tento insert 5 % slevy.“

Pro město je latinský chronogram na domu v České 29 a jeho přeložení do češtiny drobná zajímavost a nejen pro básníky. S nadsázkou ukázka, jak se neměly či měly psát v 18. století básně. Jestli se ve 21. století něco změnilo.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Česká ulice, České Budějovice, dům, fasáda, nápis, dvůr, František Neužil, Artur Walther

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Dům číslo 29 v České ulici. Co znamená latinsky psaný chronogram na fasádě?  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.