Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Jak vznikl název U Tří lvů? Souvisí s renesančním dvorcem na rohu Žižkovy

Další díl Drbny historičky věnoval Jan Schinko ulici U Tří Lvů. Víte, podle čeho byla ulice pojmenována? A jak vznikl termín Říhárna? I to se dozvíte v dalším povídání známého budějckého historika.

Snímek ulice U Tří lvů od Mlýnské stoky byl pořízen někdy kolem roku 1952. V tom čase totiž bylo někdejší sanatorium MUDr. Jindřicha Říhy (dům s proskleným válcovým arkýřem vpravo) upraveno na polikliniku a na průčelí se potom objevil nápis Krajský ústav národního zdraví. Na běžný hovor dost dlouhý název, zkratka KÚNZ se nehodila, čímž se ustálil topograficky jasný termín – Říhárna.

Vlevo stojí dům s výpravnou fasádou stavitele Kovaříka, po roce 1990 znám jako dům Rádia Faktor. V popředí snímku je vidět telegrafní sloup a obloukový kandelábr uličního osvětlení. Mlýnská stoka není vidět, jen kubistické zábradlí mostu z roku 1912. O postavení mostu na místě staršího dřevěného rozhodlo obecní zastupitelstvo na plenární schůzi dne 20. dubna 1912. Současně se stavěla Říhárna, dokončená v roce 1913 a Kovaříkův dům 1914. Kubistický most se začal tiše likvidovat v srpnu 2010. Město má hodně mostů, ala ani jeden gotický, renesanční, barokní, klasicistní, secesní a nyní už ani kubistický. Ono to tak zase nevadí, ale vzniklo tam zábradlí nezajímavé.

Říhárnu projektoval Johann Stepan. To ještě doznívala secese, ale v interiéru jsou už kubistické prvky. V roce 1947 chtěla radnice přistavěním několika pavilonů z Říhárny vybudovat moderní Dům zdraví. V čase 3. republiky vyvíjela radnice nebývalou aktivitu (levobřežka, veletržní palác, všesportovní hala, letiště aj.).

Dům vlevo postavil stavitel Josef Kovařík pro svoji choť. Fasádu navrhl Antonín Hübschmann. Před rokem 1914 se mísila pozdní secese s náznaky kubismu. Fasáda Kovaříkova domu není ta ani ta, je to styl Hübschmannův (podobně stavárna v Resslově ulici nebo dům U Černého koníčka). Stavárna se dostala do publikace Česká secese. Připomíná se to proto, že Antonín Hübschmann musel narukovat a na začátku nesmyslené války za zájmy c. k. padl dne 12. listopadu 1914 u řeky San v Haliči.

Do roku 1955 končila ulice U Tří lvů začínající u Žižkovy u kubistického mostu. Dál směrem k rozhlasu vedla ulice Boženy Němcové. Radnici se zdála ulice Boženy Němcové příliš krátká, argument – byly tam jenom dva domy, proto oba úseky spojila, takže vznikla ulice U tří lvů od Žižkovy po Dukelskou. Nově byla jmenována ulice Boženy Němcové od Hardtmuthky k nemocnici.

Název U Tří lvů souvisí s renesančním dvorcem na rohu Žižkovy. Dvorec měl bránu, na které byl vyobrazen biblický výjev, kdy Daniel se nachází v jámě lvově. Ještě v 50. letech 20. století stál v těch místech renesanční špýchar. Lvi v jámě byli zřejmě tři. Později byla v tom místě postavena jídelna pro dopravní učiliště. Tři lvi, jejichž reliéfy zdobí průčelí secesního domu v ulici U tří lvů č. 8, jsou pozdější.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky drbna historička, jan schinko, u tří lvů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Jak vznikl název U Tří lvů? Souvisí s renesančním dvorcem na rohu Žižkovy  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.