Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Dům na rohu Krajinské a Piaristické koupil Albert Čížek. Dole sídlila Mototechna

Jan Schinko věnoval dnešní díl Drbny historičky severozápadnímu koutu budějckého náměstí. Tady najdeme dům, který v roce 1927 koupi Albert Čížek. Víte, co všechno v něm bylo? A proč byla kritizována nová fasáda domu?

Na fotografii je rušno v severozápadním koutu náměstí ve 30. letech 20 století, přičemž zrovna nejede tramvaj. Od nádraží jezdily tramvaje nejméně každých 6 minut, na náměstí se rozdělily na linky P a L, takže zde v Krajinské za předpokladu, že jedna jela do Krajinské a druhá z Krajinské (výhybna byla před Zvonem a na Mariánském), projížděla v tomto rohu náměstí tramvaj asi též jednou za 6 minut.

Dům koupil v roce 1927 Albert Čížek od Jakuba Sterna za 800 000 korun, což bylo tehdy hodně. V domě mělo v časové ose za majitelů Hawelků, Sternů a Čížků sídlo vícero firem. Hlavně Albert Čížek, ale také česká banka UNION, dále prodejní kancelář firmy Praga – automobily, pánská módní síň Václava Jiřiny, zubní ateliér Viktora Steina, fotoateliér Studík, Unie obchodních cestujících, Modes Robes Fanuše Liškové (později Pomahačové), krátce továrna na klobouky Šmůla aj.

Albert Čížek ještě pokračoval v roce 1948. Měl zastoupení v prodeji motocyklů značek ČZ, Jawa a Ogar. V domě měl mechanickou dílnu a také prodej jízdních kol, elektrotechnických přístrojů, rádio aparátů a gramofonů. Po znárodnění dům zabral Budějovický obchod potřebami pro domácnost a po něm podnik Mototechna, který sice nepřímo obnovil motocyklový sortiment Alberta Čížka, ale ztratil jeho léta budované kontakty a prestiž firmy. V paměti ještě bude, že Mototechna měla v domě několik prodejen a všechny měly (i v Piaristické) portály v modré barvě.

Za Čížků se v roce 1928 renesanční dům s barokní fasádou opravoval. Dům dostal novou fasádu poplatnou tehdejší módní vlně. Okresní konzervátor a předseda Klubu přátel města Karel Kakuška opravu, to je novou fasádu, často kritizoval. Považoval fasádu za příliš moderně jednoduchou, poněvadž renesance tak strohá nebyla. „Působivá renesanční fasáda severoitalského charakteru byla v roce 1928 opravována bez řádného průzkumu, i když byla ve fragmentech zjištěna původní výzdoba.“

Albert Čížek si nejprve v roce 1889 založil na Rudolfovské u Rudolfa Čížka dílnu pro smaltování kovů a opravy jízdních kol. Potom se stěhoval do města a měl dílny a prodejny v průchodním domě v Krajinské a u Kottů. Prodával jízdní kola, podle prospektu nejlevnější na jihu Čech, později motocykly, ale měl i živnost hodinářskou. V domě na rohu Krajinské a Piaristické sídlil již v roce 1903, kdy majitelem domu byl c. k. notář Hawelka, který prodal dům Jakubu Sternovi, obchodníkovi střižním zbožím a textilem. V domě byl stále Albert Čížek, až v roce 1927 mu Jakub Stern dům prodal.

Albert Čížek zemřel dne 23. února 1940 o půl 3. odpoledne ve věku 74 let, choť Pavla Čížková, děti Albert Čížek, mechanik Otakar Čížek, Hedvika Čížková, vnoučata Albert a Irenka. Nebydleli zde, nýbrž v Klavíkově ulici. Bratr Rudolf Čížek, továrník na Rudolfovské, zemřel o dva roky později.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, Krajinská Albert Čížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roman Kratochvíl

Od roku 1957 dále...

Pátek, 3. února 2023, 09:05Odpovědět

Roman Kratochvíl

Bydlel jsem naproti v Krajinské 2 /5.května 2/ a vím. že v posledním patře nad Mototechnou, bydlela stará paní Čížková se snachou a vnučkou, její syn Albert již byl v Kanadě, dodnes mám od něj kanadskou vlaječku a zapalovač....

Pátek, 3. února 2023, 09:04Odpovědět

DRBNA HISTORIČKA: Dům na rohu Krajinské a Piaristické koupil Albert Čížek. Dole sídlila Mototechna  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.