Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: V domě v České ulici se našla polozemnice z počátků města

I dnes si Jan Schinko připravil další díl Drbny historičky. Věnoval se památkovému domu v České ulici, kde se našla polozemnice z počátků města.

První dům s podloubím na západní straně České ve směru od Hroznové, tedy vlevo, má domovní číslo 30. Hodnoty jeho stavebního jádra se již kolem roku 1980 připomínaly v aktivu památkové péče Okresního národního výboru (ONV) s návrhem na stavebně historický výzkum. Předpokládaly se nálezy ze založení města po roce 1265. Poté vypracovala organizace DRUPOS (sídlila na adrese U Malše 30) studii, jak dům odborně opravit a co sním. ONV, odbor kultury, odpověděl dopisem ze dne 12. prosince 1984 ve věci „Městská památková rezervace, dům Česká 30/190“.

Ve stanovisku ve spolupráci s památkáři ONV uvedl, že jde o významný chráněný objekt značně složité dispozice, který ukrývá zřetelně starobylé gotické prvky. Požadoval studii přepracovat a zaměřit objekt podle zvyklostí památkové péče, vypracovat půdorysné řezy v plném rozsahu atd. Hlavně zadat provedení stavebně historického výzkumu a přepracovanou dokumentaci předložit ONV a památkářům.

Ale organizace DRUPOS do roku 1987 podle urgence ONV neobjednala ani stavebně historický výzkum podmiňující další pokračování. Roky 1988 a 1989 byly plné událostí, čímž nebyl dům v České 30 akutní. Uvádí se časová osa, jak to tehdy plynulo. Začalo se po roce 1990, archeologové velmi úspěšně. Na dvoře objevili polozemnici ze 13. století. Patří k nejstarším nálezům ve městě. Plocha polozemnice byla asi 20 m2 a zasahovala i pod stávající dům. Zemnice jsou objekty nebo chaty z raného středověku zapuštěné do země tak, že vyčnívá jen malá část domu a střecha. Polozemnice je též zapuštěná do země, ale vyčnívá nad zem nejméně polovina domu.

Našlo se množství keramického materiálu. Většina střepů byla dna nádob i s hrnčířskými značkami. Mezi keramikou se našel i skleněný střep. Archeolog Jiří Valkony: „Tento střep mimoděk vyvrací dnes už překonaný názor, že v zemnicích žili lidé ve středověku jen přechodně do doby, než si postavili pořádný dům. Lidé, kteří byli tak bohatí, že vlastnili sklo, by nic takového nepotřebovali. Nalezený objekt býval sklepením.“ Polozemnice byla odstraněna ještě v čase gotiky. Obnovilo se profilované gotické ostění oken, trámové stropy a novější portál průjezdu.

Je toho málo, nebo hodně, anebo nic, co zde zbylo z času před 758 lety?  Dům č. 30 má dvě části, vpravo s podloubím, vlevo bez podloubí. V domě bez podloubí bydleli Čadů, Dvořáků a Mynaříků. Ještě je trochu v paměti, že Mynaříků měli květinářství. Dům s podloubím měla rodina Sachsů a od roku 1913 Jenny Marody, která dům koupila od Siegfrieda a Anny Sachsových. Obchod uhlím Emmy Sachsové převzala Jenny Marody. Ve dvoře měly sklady Jihočeské papírny a Technomat. Dnes Café. Kdysi také hospoda a úplně první tady byla polozemnice.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky drbna historička, jan schinko, české budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: V domě v České ulici se našla polozemnice z počátků města  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.