Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Cukrárna v Piaristické ulici byla jednou z nejstarších ve městě

V dnešním díle Drbny historičky se Jan Schinko podíval na historii cukrárny U Černé růže v Piaristické ulici. Podle Schinka je v provozu už od roku 1869 a byla jednou z prvních kaváren ve městě.

V dnešním domě U Černé růže býval do let kolem 1795 místní malý pivovar. Podle kupní smlouvy z roku 1715, kdy dům koupil Dominik Koch, byla v domě hospoda, várečná pánev, sladovna a dva kotle na pálení kořalky. Mimo jiné to potvrzuje, že ve městě se pilo nejen pivo, ale asi také dost kořalky. Pálil ji i předchozí majitel domu sládek Lorenz Vyskočil, který v domě dále bydlel. Vymínil si sladovnu.

Podle Jaroslava Kubáka se ale dům nazýval U Černého koně. (K tomu poznamenal, že označení Zur schwarcen Rössl používal také dům naproti, takže název mezi domy buď kolísal, nebo to byla chyba písaře.)  V roce 1869 za majitele rodiny Hacků se původní dům přestavěl v pojetí pozdního klasicismu. Pravděpodobně v tomto roce začali zde v nájmu u Hacků provozovat živnosti cukrář Karel Němec st. a kavárník Gruber, přičemž se objevil název U Černé růže. V 1871 již normálně.

Po zesnulém kavárníkovi Gruberovi v roce 1881 vedla kavárnu Marie Gruberová. Karel Němec st. poslal syna Karla Němce ml. do učení na cukráře a složení tovaryšských zkoušek ke svému bratrovi do Rakouska. Po šesti letech se vrátil a převzal živnost. Hacků měli dům až do roku 1918. kdy jej koupila Kateřina Němcová od Kláry Hackové. Souběžně prosperovala kavárna, kterou navštěvovali obchodníci. V dobových listech se označuje jako židovská kavárna. Uzavíraly se tam obchody.

Za německé okupace byla kavárna uzavřena a její majitel a židovské rodiny bydlící v 1. patře byli deportovány do koncentračního tábora. Žádný se nevrátil. Byty obsadily německé rodiny, které před koncem války rychle odcestovaly. Před rokem 1950 byl dům Kateřiny Němcové znárodněn. V přízemí se zařídila prodejna továrny Merkur, čokoláda, kolekce, cukroviny, a v roce 1951 byl cukrářský provoz začleněn do n. p. Jihočeské pekárny. Cukrárna byla permanentně oblíbená. Vyhlášené byly kremrole. Při oslavách MDŽ na ně stáli zástupci podniků a úřadu z okolí frontu. 

Pamětníci připomínají, že to byla kdysi cukrárna U Dědů. Hovorově ano, když totiž Karel Němec ml. zemřel (zřejmě padl ve válce, nevrátil se), provdala se Kateřina Němcová za Hynka Děda a jmenovala se poté Kateřina Dědová (rodačka ze Štěpánovic, kde byl její otec řídící učitel). Dědů v roce 1929 provoz zmodernizovali a dům opravili. Později vedla provoz její dcera Marie Ritterová, také cukrářka.

Za Jihočeských pekáren, které na dvoře něco zbouraly, se obnovila v levé části kavárna (také to byla částečně vinárna). Sice stran uzavírání obchodů nenavazovala na tradiční „obchodní“ kavárnu, ale v zakouřené místnost bývalo plno. V traktu do České se zařídilo ředitelství nejprve n. p. Rašelina, potom krajského závodu n. p. Kniha. Po roce 1990 byl dům vrácen Ferdinandu Ritterovi.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Drbna historička, Jan Schinko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Cukrárna v Piaristické ulici byla jednou z nejstarších ve městě  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.