Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Jaká je historie kandelábrů na náměstí?

V dalším dílu Drbny historičky se Jan Schinko rozepsal o českobudějovickém náměstí. Podíval se na historii kandelábrů, které tady dřív byly. Víte, co to jsou kandelábry? A k čemu sloužily? Podle Schinka se vyrábí i dnes, vypadají už ale jinak.

Náměstí výtvarně zhodnocují vertikály uprostřed prostoru. Mariánské sloupy, sousoší, pomníky a někde by se našel ještě středověký pranýř. Na návsích kaple a kapličky. U nás „ovládá“ náměstí vertikála kašny se Samsonem. Stojí na mírném kopečku výše než chodníky. To je akorát, kdyby byl výše, bylo by to do kopce, kdyby níže, byl by zapadlý. Jako vertikály spolupůsobily na náměstí kandelábry.

Podle Františka Rady bývaly na náměstí jednodušší plynové kandelábry. Dva přepychové kandelábry stály před justičním palácem. Byly asi 5 m vysoké, litinové, na lvích tlapách s trojbokým podstavcem, zdobeným girlandami, na rozích podstavců byly tři labutě, na každé seděl andílek s otěžemi, nahoře svítily tři ozdobné lucerny. V Paříži mají (podle snímků a svědků) takové secesní kandelábry pořád. 

Dne 2. prosince 1908 v den 60. výročí nastoupení na trůn císaře Franze Josefa, poprvé zazářily na náměstí čtyři obloukové lampy na vysokých kandelábrech v secesním provedení. Současně byly čtyři takové kandelábry rozsvíceny u nového nádraží. Tyto obloukové lampy byly vyměněny v roce 1929 za elektrické.

Dne 15. května 1924 schválila městská rada zadání nátěrů šesti kandelábrů elektrických a dvaceti kandelábrů plynových na hlavním náměstí nejlacinějšímu oferentu natěračskému mistru Bendovi. V roce 1938 v rámci nové dlažby (do té doby byly na ploše „kočičí hlavy“) přemístily se kandelábry elektrického osvětlení na okraj chodníků. Na ploše zůstaly jen kandelábry elektrické dráhy. V podloubí setrvávalo plynové osvětlení. Radnice také rozhodla umístit na kandelábrech květiny a koše.

Tramvajové kandelábry byly z náměstí odstraněny v březnu 1950. Jeden se zachoval ukryt u stromu na Mariánském náměstí. Není úplně původní, ale dobrý je. Při výročích se u něj schází zájemci a politici. Poslední elektrický kandelábr již léta nefunkční stál u železného mostu v Biskupské na straně k soudu, ale překážel, když před rokem 1989 se na tu stranu uložil starý neudržovaný původní most.

Dnes se také staví kandelábry, ale některé vypadají jako vysoký kůl nebo dávný dřevěný hučící telegrafní sloup. Kandelábr je nejen vertikála, která se podílela na výrazu náměstí, ale též drobné výtvarné dílo. Kandelábr musí mít patku (sokl), čímž se vytváří technicky i pohledově stabilita, dřík a hlavici. Hlavice se dodržuje, v paměti jsou zářivky, ale pata je často opomíjena. Hlavice má být podepřena prstencem, sokl tím ukončen. Ono je to jedno, hlavně že kandelábr funguje, ale už tak prostor neovládá, člověk si ho nevšimne a podle svědků našinec pravé kandelábry, které ovládají prostor, obdivuje v cizině. Z hlediska finančního je ovšem kůl lacinější.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, náměstí Přemysla Otakara II., kandelábr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Jaká je historie kandelábrů na náměstí?  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.