Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Sokolové si Malý mlýn předělali na plovárnu. Navštěvoval ji každý

V dnešním díl Drbny historičky se od Jana Schinka dozvíme něco o Malém mlýnu v Českých Budějovicích. Víte, kde býval? Sokolové si ho předělali na plovárnu, kterou podle dřívějších novin navštěvoval každý. Postihl ho ale těžký osud, když v roce 1929 vyhořel.

Na klidném až romantickém snímku pořízeném asi kolem roku 1910 je zachycena Vltava s Malší po proudu. Výrazným objektem vzadu je Přední mlýn (dnes hotel Budweis), vlevo stojí na ostrůvku v řečišti pobočný mlýn z roku 1840, ve kterém se mlelo žito. Je to stavba z pozdního klasicismu určená pro mlýn. Později se stavěly mlýny okázalejší (viz Přední mlýn z roku 1872). V Žitném mlýně se mlelo ještě krátce po roce 1871. Dne 21. května 1871 inzeroval starý Přední mlýn v listu Budivoj:

„Velmi laciná samožitná mouka každého druhu prodá se v předním mlejně za a) výražka 7 zl. 80 kr., za b) chlebová za 6 zl. 80 kr. a za c) chlebová 4 zl. 60 kr.“ O jaké množství šlo a v čem byl rozdíl chlebových žitných mouk list Budivoj neuvedl. Před rokem 1840 se skládal Žitný mlýn z několika dřevěných objektů. V roce 1872 si krupaři a mlynáři (velmi vlivný cech) vydupali na radnici zbourání gotické Rybářské brány a postavení nového válcového společenského a uměleckého mlýna. Termín Žitný mlýn ustupoval, zejména poté, co v něm byla zařízena sokolská plovárna a přiléhavějším se stal název Malý mlýn.

Společnost nového Předního mlýna prodala nepotřebný Malý mlýn v roce 1899 sokolské jednotě. Sokolové si Malý mlýn předělali na plovárnu. Úpravy objektu projektoval Josef Pfeffermann, autor řady secesních budov ve městě. I plovárna v Malém mlýně nesla secesní prvky. Plovárnu prakticky v centru města navštěvoval podle místních listů každý. To asi ne, ale listy naznačovaly, že Němci nemají tak pěknou plovárnu, a proto chodí na českou.

Malý mlýn s plovárnou, klubovnami, kanceláří a tělocvičnou vyhořel dne 31. března 1929. Podle hasičské a policejní zprávy byl požár založen úmyslně. Hasiči nemohli dostatečně účinně zasáhnout, protože k Malému mlýnu byl přístup jen po úzké lávce přes vorovou propusť. Z druhé strany byl Sokolský ostrov oddělený od ostrůvku s Malým mlýnem pevným jezem. Pachatel se nevypátral. Velmi pravděpodobné je, že požár souvisel s regulací řek ve městě.

Sokolové stačili plovárnu provizorně opravit. V létě 1930 zřídili u Předního mlýna písečnou pláž, obnovili sprchy a sluneční lázně. Na podzim 1930 plovárna definitivně skončila. Dne 12. listopadu 1930 v 6 hodin ráno byla jako finální akce regulace řek spuštěna hradicí konstrukce nového válcového jezu (hovorově bubny) do dna řečiště. Během 3 až 4 hodin bylo dosaženo plného vzdutí Vltavy 3,55 m. Zároveň projely vory novou vorovou propustí (retardér u levého břehu).

Regulaci řek připravovala radnice od povodní 1888 a 1890. Námitky, různé názory, verbální šarvátky Klubu přátel města a radnice, do toho zasáhla 1. světová válka, až se regulace provedla. Jen se nedá říci, že by regulace vyloučila, aby se Malše nebo Vltava nedostaly na náměstí. Dostaly se na náměstí za Karla IV. i v roce 2002.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko, mlýn, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Sokolové si Malý mlýn předělali na plovárnu. Navštěvoval ji každý  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.