Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

DRBNA HISTORIČKA: Remlovy Dvory byly zlikvidovány před stavbou budějckého sídliště

V dalším dílu Drbny historičky se Jan Schinko věnuje Romlovým Dvorům. Víte, kde dříve ležely? Jaké sídliště dnes najdete na jejich místě?

Na svěžím obrázku z roku 1916 se představují Remlovy Dvory. Vedla tudy stará cesta ze Čtyř Dvorů do Českého Vrbného. Vpravo je Velký Remlovský rybník. K osadě patřil ještě Horní Remlovský a Malý Remlovský rybník. V roce 1890 měla osada 7 domů a 121 obyvatel. Roku 1930 obyvatel 65 v 6 domech. Osada pochází z 2 poloviny 14. století. Z obrázku je patrný klid, ne-li romantická pohoda se zámečkem napravo. Patřily správou vždy ke Čtyřem Dvorům (katastrem ke Kněžským Dvorům) dokud zase Čtyři Dvory po roce 1950 nebyly začleněny do Českých Budějovic. Rozkládaly se v místech dnešního sídliště Vltava. Přibližně mezi sídlištním zdravotním střediskem a školkou. Nebo jinak za Dlouhou ulicí.

Dvory okolo města jsou národopisným pojmem: Čtyři, Haklovy, Nové, Remlovy, Šindlovy, Kněžské a řada samostatných dvorců jako Slaměný, Červený, Rozumův, Trägerův aj. Hovorově se Remlovy Dvory zkracovaly na Remlák. Až na konci 16. století se objevil jistý Römel, z čehož Rőmelhőfe. Dále po cestě nedaleko směrem České Vrbné stála za 1. republiky továrna na umělá hnojiva, potom jeden čas továrna Český křišťál a za socialismu Strojní a traktorová stanice.

List Budivoj ze dne 7. ledna 1944: „Najme se byt v Remlových Dvorech o 4 až 5 pokojích, nově a pěkně zařízených s elektrickým světlem, vodovodem a koupelnou, pak s velkou zahradou a stájí na 20 koní. Ku stěhování od 1. února 1914. Laskavé nabídky přijímá pan Jan Švácha, statkář v Remlových Dvorech.“ Pro zajímavost, ke dvoru č. 16 v Remlových Dvorech náleželo v roce 1890 pozemků 125 jiter, mezi nimiž 75 jiter dobrých rolí, 43 jiter luk, 3 jitra lesa a jitro pastvin.

Ráno v neděli 9. října1897 začal hořet v Remlových Dvorech dvůr pana Karla Krehana. Oheň zničil veškeré zásoby píce, stodoly, kolny a vedlejší stavení až do základů. Toliko stavení obydlené a stáje zůstaly. Jako první soused se ujal záchranných prací pan Voříšek ml. (Voříšků ale měli dvůr na druhém břehu Vltavy. Ze zprávy nebylo patrné, jak se tam rychle dostal. Asi po lodi, Dlouhý most byl daleko). Pak přijeli též městští a dobrovolní hasiči. Oheň zdolali ještě dopoledne.

V roce 1924 vypukly ve Čtyřech Dvorech ve dvorci Josefa Weinsteina slintavka a kulhavka, následkem čehož se považovala obec včetně Remlových Dvorů za zamořenou a proti průjezdu a průhonu paznehtnatým dobytkem (t. j. hovězí, vepřový, ovce a kozy) za uzavřenou. V tom čase měl zde Richard Epstein přihlášenou živnost jednatelství a komisionářství, ale z nezjištěných důvodů ji v roce 1925 odhlásil.

Poněkud léta neudržované Remlovy Dvory byly zlikvidovány před stavbou sídliště Vltava. Trochu se slovně bojovalo o dva objekty v dobrém stavu. Nabízelo se zázemí pro mimopracovní činnost budoucích obyvatel sídliště, zejména pro pionýry a mládež, ale ani to neprošlo. Možná by tři remlovské rybníky a renesanční dvorec sídliště oživily. Připomíná se tímto, že poblíž starého Čtyráku stával Remlák.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Jan Schinko

Štítky Drbna historička, Jan Schinko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA HISTORIČKA: Remlovy Dvory byly zlikvidovány před stavbou budějckého sídliště  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.