Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prioritou je hrát pro radost ty nejlepší soutěže, říká předseda Malše Roudné Libor Šolc

Pouze čtyři výhry z patnácti utkání má na svém kontě Malše Roudné, které se po podzimní části nachází na desátém místě divizní tabulky. Do té jarní navíc vstupuje s novým realizačním týmem. František Mertl si chtěl od trénování A-týmu odpočinout, a tak přenechal kormidlo dvojici Libor Šolc - Bohumil Vogl. První zmíněný tak kromě řízení oddílu usedá i na trenérskou židli.

Začněme trochu historií. Jak dlouho už vykonáváte funkci předsedy Malše?
No, už je to dlouhá doba. Od roku 1999, tudíž letos sedmnáctým rokem.

Neměl jste někdy chuť s tím takzvaně praštit? 
Samozřejmě, že v takto dlouhém čase bylo spoustu chvil, kdy člověk přemýšlel, zda to, co dělá, má v podstatě svůj smysl. Našly se chvíle, kdy jak mně, tak i zbytku vedení nebylo lehko. Ale vždy jsme z toho našli cestu ven. Hodně nás zocelila popovoďňová situace po roce 2002. Tehdy, když si zpětně vzpomenu, bylo pro klub absolutně nejtěžší období. Byli jsme nuceni začít s výstavbou nového areálu, když jsme od obce dostali do pronájmu obrovský kus pole. Tehdy jsme si mysleli, že vše bude jednoduché, ale opak byl pravdou. Následovala mašinerie dlouhých třinácti roků, kdy jsme krok po kroku sháněli ze všech možných zdrojů finance na realizace hřišť, zázemí, vybavení a tak dále. Právě v těchto momentech nastanou chvíle, kdy zjistíte, kdo a jak to s vámi myslí vážně, kdo uteče nebo se otočí zády a čeká, jak to dopadne. Jsem nakonec rád, že jsem to společně s kolegy a kamarády vydržel a že po nás v Roudném něco zůstane.

Teď k současnosti. Áčko v neděli začíná boje o udržení v soutěži. Jak jste podle vás připraveni?
Myslím, že jsme odtrénovali vše, co jsme chtěli. Několik momentů nám však udělalo vrásky na čele. Myslím tím dlouhodobé zranění Pavla Turka, který v tomto týdnu snad začne znovu trénovat a nemoc Davida Růžičky, který vypadl kvůli příušnicím. Co se týká přípravných zápasů, tak výhrady k hráčům jsme měli v utkáních v rámci Hlubocké zimní ligy. Tam jsme ve dvou zápasech byli mátožní… Klukům to tam nesedělo, ale na druhou stranu utkání s Katovicemi, v Písku a s Rudolfovem byla z naší strany solidní. Nyní je potřeba se neuspokojit a pracovitost, touhu uspět i kvalitu přenést do mistrovských bojů. 

Jak se změnil kádr po podzimu? Je známo, že Trněný a Lerch odešli do Rakouska. Bude to velké oslabení, nebo jste je dokázali nahradit?
Z kádru opravdu odešli Tomáš Trněný a Dan Lerch do zahraničí. Naopak do mužstva se od jižních sousedů vrátil David Růžička a v průběhu února s námi začal trénovat Aleš Pavelec, což je brankář. Poslední půl rok však byl v Anglii, tudíž se potřebuje vrátit do tréninkového procesu. Nyní bohužel marodí. Jinak v průběhu zimní přípravy dostávali prostor se o dres porvat naši hráči z rezervního celku a také ze staršího dorostu. A musím říci, že někteří kluci nás mile překvapili. 

Kolik hráčů je tedy v áčku? Budete dávat příležitost dorostencům, jak je v Roudném tradicí?
V kádru A-týmu je momentálně 17 hráčů. U nás se s mládeží snažíme v rámci možností pracovat tak, že pokud je k tomu situace připravena a hráč taky, nebojíme se ho posunout o kategorii výše. To znamená, že pokud někdo z dorostenců bude v tréninku a ve své kategorii v zápasech pracovat tak, že bude lídrem, určitě šanci dostane. Ale to neplatí jen pro hráče dorostu, ale i pro kluky, kteří nastupují za B-tým v I. A třídě. Právě v té I. A třídě by měl být první mezistupínek pro dorostence či mladíky, kteří by se v „dospělácké“ kategorii měli prosazovat a jejich výkonnost by měla být nadstandardní.

Výrazná změna proběhla také na trenérských postech.
Ano, po dlouhé době ukončil své působení u áčka Fanda Mertl. Chtěl si po několika sezonách oddechnout a vrátil se do pozice trenéra staršího dorostu. S ním skončil i vypomáhající Láďa Bernát. Do jarní části Divize povede celek realizační tým ve složení Libor Šolc a Bohumil Vogl jako trenéři, vedoucí mužstva Dušan Skopec a sportovní manažer Milan Kössl.

Jakou máte dohodu s Dynamem ohledně střídání hráčů? 
Pro jarní část jsme samozřejmě dále farmou Dynama, tudíž se i u nás budou objevovat hráči z kádru trenéra Davida Horejše. Musím uznat, že spolupráce s vedením Dynama je velmi dobrá a férová. To samé musím říct o samotných hráčích, kteří k nám na utkání přijdou. Dále ale budeme pokračovat v trendu jako na podzim. To znamená, že do našich zápasů by měli být nominováni 2 až 4 hráči.

Od nové sezony nebude možné ani hostování a zaniknou i farmy, bude tak velmi důležité získat hráče. Jste na to připraveni, nebo budete využívat kmenových fotbalistů?
Ta otázka je trošku zmatečná. Samozřejmě, že v amatérském fotbale bude tato platforma platná. Proto chceme jarní část k tomu postupně dle našich možností připravovat. Forma hostování nezanikne, jen budou moci hostovat pouze hráči s „profi“ statutem. Pak je však otázka, že bude naše spolupráce s Dynamem nadále nastavena nějakou formou. Jednoznačně ale nečeká fotbal jednoduché období. A to myslím celoplošně v rámci regionu Jihočeského kraje. Už takto se v republikových soutěžích moc Jihočechů nevyskytuje, uvidíme kolik z nás v soutěži zůstane po jaru. Osobně si však myslím, že to není dobrý dlouhodobý výhled na fotbal v našem kraji. Je smutné, když z našeho velkého okresu Českých Budějovic máme tak malé zastoupení v republikových soutěžích i v Krajském přeboru mužů. 

Jak to vypadá do další části sezony s B-týmem?
Tam je to obdobné jako u áčka. Opět se bavíme o tom připravit kluky, kteří to do budoucna myslí s roudenským fotbalem vážně, na to, aby buď jejich výkonnost měla růstovou tendenci a navázali na postup do kabiny áčka, anebo si udržovali výkonnost, která bude zajišťovat jejich důstojné setrvání v této krajské soutěži. 

Od nové sezony jej vede trenér Rezek. Kdo mu bude dělat asistenta?
Zaprvé jsem rád, že se Honza ujal svého trenérského žezla s takovou vervou. Mužstvo trénuje od ledna třikrát v týdnu a musím říci, že až na pár výjimek poctivě. Sice se hráčům v přípravě výsledkově nedaří, ale může to být i tím, že se pokaždé zkouší jiné varianty a chybí i pendlové z prvního mužstva. V Roudném máme hodně úzce propojeny kategorie staršího dorostu a obou celků mužů. Tudíž není zatím otázkou, zda u rezervního celku bude i klasický asistent, nebo  pouze trenér a vedoucí mužstva.

Hlavním trenérem dorostu je velezkušený František Mertl. Dostal od vás za úkol krajský přebor vyhrát?
Nikoliv, nedostal. Určitě budeme chtít pozici prvního místa uhájit, ale není to váženou prioritou. Tou je právě dostat ty nejlepší z dorostenců do mužského fotbalu. U kluků ve věku 17 až 19 let je krásné to, že každý z nich dokáže udělat velký výkonnostní pokrok tehdy, pokud se opravdu poctivě připravuje. A tím není myšlen jen samotný trénink s mužstvem. Ta symbióza musí jít ruku v ruce se školou, s rodiči, s kamarády v týmu či celém klubu. 

Jaké jsou vlastně priority klubu v jednotlivých týmech od áčka až po žáky?
Do všech našich celků se snažíme vštípit myšlenku či vizi, proč se fotbal hraje. A tím je radost. Když například vidí rodič své dítě, že je na fotbale šťastné, je šťasten i samotný rodič. Sám jsem si několikrát všimnul, že to platí pro rodiče od přípravek až po dospělé. Pokud se vytratí z fotbalu radost, většina jedinců s fotbalem dříve nebo později skončí. Samozřejmě, že i s radostí souvisí nějaká pravidla, řády, zásady a předpisy, které se ve sportu zkrátka musí respektovat. Ať už jsou nastavené společností, svazem, klubem či  tou partou v mužstvu. Proto je prioritou v Roudném hrát pro radost ty nejlepší soutěže, které momentálně hrát můžeme.  

Kdy se budou na E.ON Stadionu hrát mistrovské zápasy?
S výjimkou prvního jarního kola, kdy v neděli 13. března od 14:30 přivítáme na našem E.ON Stadionu celek Jindřichova Hradce, se domácí divizní utkání budou hrát v sobotu, vždy v úřední termín.

Foto Jakub Matoušek

Štítky soutěž, Roudné, fotbal, František Mertl, trenér, Roudný, E.ON, krajský přebor, David Růžička, Malše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prioritou je hrát pro radost ty nejlepší soutěže, říká předseda Malše Roudné Libor Šolc  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.