Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Arnošt Petráček: Vrhám se do všeho po hlavě

Víte, co je to fokomelie horních končetin? Znamená to, že vám chybí pažní kosti a dlaně s prsty začínají u pažního kloubu. Právě s takovým postižením se narodil pětadvacetiletý Arnošt Petráček. Vinou deformace kolenních kloubů navíc chodí kolébavě a vyrostl jen do výšky 150 centimetrů. Přesto je mistrem světa a Evropy, několikanásobným vicemistrem světa, doma má sbírku zlatých medailí z mistrovství republiky i tu „bramborovou“ z olympiády v Pekingu. Závodně totiž plave.

Arnošte, proč jste zvolil právě plavání?
Ono si mě asi vybralo samo. Pohyb v bazénu byl pro malého kluka ideální formou rehabilitace. Začínal jsem s nafukovacími křidélky a najednou jsem byl rychlejší než táta. Tak jsem se postupně proplaval až k paralympiádám. Teď se moc těším na Rio de Janiero, protože to už bude vlastně moje třetí měření sil se světovou elitou mimo různá mistrovství.

Někdo by možná s ohledem na zdravotní postižení zahořkl. To ale není váš případ.
Vždycky jsem byl optimista a klidně se zasmál i sám sobě. Tvrdím, že když se chce, všechno jde. Mám i speciální kolo, lyžuji, řídím auto, studuji vysokou školu. Prostě vrhám se do všeho po hlavě. Nemám rád, když mě někdo lituje. Moc bych chtěl v Riu stát na stupních vítězů. Přípravě na paralympiádu jsem teď podřídil všechno.

Popište nám váš běžný den.
Každé ráno mě už od šesti čekají dvě hodiny v bazénu na budějovické plovárně. Pak rychle do školy nebo do práce a odpoledne zase posilovat do fitka. Někdy toho mám fakt dost. Třeba plavu osm set metrů bez zastavení. To stíhám tak do dvaceti minut. Nejsem ale zvyklý se vzdávat, to mě naučili naši a jsem jim za to moc vděčný.  

Jakým stylem vlastně plavete?
No, styl prsa bych asi nezvládnul, ale plavu znak a motýlka. Používám hlavně nohy a tělo. Při motýlku pochopitelně nemůžu používat ruce, takže se nohama a trupem vlním a snažím se největší část zvládnout bez nádechů, ty zdržují. Uplavu tak patnáct metrů na šest vln, pak se ovšem podle pravidel musím vynořit.


Hlavním tématem dnešních dnů jsou pro Arnošta Petráčka právě paralympijské hry v Riu de Janeiro. Na předchozích hrách skončil vždy smolně pod stupni vítězů, a proto letos pro medailové umístění udělá cokoliv.

I vy můžete Arnymu pomoci se splněním jeho snu a trénovat s ním na Rio!

V Českých Budějovicích se 28. května poběží Běh pro Arnyho. Každý váš uběhnutý kilometr přiblíží Arnyho k úspěchu v Riu zase o trochu blíž! Startovné je minimálně 50 korun a celé bude věnováno spolku PRO Arny na Arnyho olympijskou přípravu. Navíc za každého z registrovaných účastníků přispěje spolku PRO Arny i Sportcentrum Delfín. Takže svou registrací podpoříte Arnyho dvakrát!

Štítky Arnošt Petráček, olympijské hry, Evropa, Peking, Rio de Janeiro, paralympijské hry

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Arnošt Petráček: Vrhám se do všeho po hlavě  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.