Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Adrenalin, čistá hlava, pohodové chvíle s kamarády - skate and explore!

Možná si ještě vzpomenete na doby, kdy se u nás v krámech objevily první skateboardy. Křiklavě růžové, zelené těžké desky, které když někdo zvedl do vzduchu deset centimetrů, byl pro ostatní bůh. Skateboarding se stal součástí života nemála z nás a neustále se objevují další a další typy boardů. Velmi oblíbený se stal i longboard, o kterém hodila Drbna řeč s Budějčákem Jakubem Práškem.

Jak jste se dostal k longboardu? Jezdil jste předtím na skateboardu?
Do střední školy jsem nikdy nestál na jiné desce než na snowboardu, ale díky kamarádovi ze střední školy jsem objevil longboard a hned mě to chytlo. (smích)

Jak dlouho vám trvalo, než jste se na longu naučil jezdit?
I přesto, že jízda na snowboardu je dost odlišná, tak jedno má s longem společné, a to je stabilita. Takže díky tomu pro mě začátky na longboardu nebyly náročné. Ze začátku jsem ho využíval jen jako přibližovadlo po městě a k tomu není potřeba nějakých závratných dovedností.

Teď už se vyžíváte hlavně v adrenalinových sjezdech. Na ty potřebujete závratné dovednosti?
Nemyslím si. Všechno to přichází tak nějak samo. První kopce, první pořádné pády, první slidy. Zpočátku to byla sice zábava, ale nebezpečná. Ten pravý adrenalin přichází až později, a to když už má člověk prkno pod kontrolou i ve vyšších rychlostech a umí brzdit do zatáček. Pak si troufnete i na větší sjezdy, ale přitom jezdíte relativně bezpečně.

Je nějaký rozdíl mezi longboardy na sjezdy a na ježdění po městě?
Po městě se dá jezdit na čemkoliv. Na kopec je lepší tuhá deska bez flexu (pružnost), širší trucky (podvozek) široký většinou 180 milimetrů. Klasický skateboard má pro srovnání šířku 150 milimetrů. Dnes už je i velký výběr koleček, které jsou uzpůsobené jak na slidy, tak se širší kontaktní plochou na rychlejší sjezdy.

Jsou u nás na trhu k dostání i desky vyrobené v Čechách?
Já jezdím desky od Mayhem Longboards, které vyrábí kamarádi ze západních Čech. Dělají parádní longy na míru s neuvěřitelným designem. Znám i lidi, kteří si desku vyrobili sami doma, ale já bych se do toho asi nepouštěl. Raději to nechávám na lidech, kteří tomu rozumí.

Za kolik peněz je možné pořídit si svého prvního longa?
Myslím, že kolem tří a půl tisíce se dá sehnat slušný komplet, alespoň Mayhem to tak má, a hlavně vám s čímkoliv poradí. Taky existuje longboard bazar na Facebooku, kde si může člověk vybrat slušnou desku za dobrý peníze. Na ježdění po městě bych třeba doporučil živějšího cruisera s patkou na měkčích kolech. Hlavně bych nedoporučoval ty malý plastový hračky, na kterých člověk své dovednosti nikam neposune.

Pořádají se u nás i nějaké longboardové závody?
Jasně. V Čechách existují asociace podporující i tenhle druh sportu, a to CGSA (Czech Gravity Sports Association) a FML (Federace moravského longboardingu). Ty pořádají freeridy a závody českého poháru.

Konají se nějaké závody i v jižních Čechách?
Určitě. Zrovna tento víkend, tedy 14. a 15. května se jede závod na úplně nové trati ve vsi Makarov u Strakonic, v rámci českého poháru pod taktovkou CGSA. Na této trati budou jezdci závodit v rychlosti přes 70 kilometrů v hodině.

Jak probíhají takové závody?
Obvykle dorazí okolo stovky jezdců, a to nejen z Čech, ale třeba Polska, Rakouska, Slovenska, Německa i Itálie. Pořadatelé zabezpečí trasy, jak uzavřením provozu, tak i umístěním balíků slámy v zatáčkách, a vytvoří celkové zázemí. Jezdí se systémem čtyř jezdců na startu a dva nejrychlejší v cíli postupují do dalšího kola. Tak to jde až do finále.

Co tě na závodech baví?
Super atmosféra. Většinou tento sport dělají pohodoví lidé. Jezdí se přátelsky. Navzájem se spíš všichni hecují, než že by převládala nějaká rivalita. Já jsem začal závodit teprve před rokem, až kdy se ke mně připojili další kamarádi. Závody se často pořádají i na druhém konci republiky, tak je lepší jezdit s bandou než sám.

Jaká místa na ježdění byste doporučil tady u nás na jihu?
Vyloženě downhillové tratě se dají najít na Šumavě, ale Makarov je tady asi nejlepší. Pro pokročilé jezdce je zábavná třeba i cyklostezka z Hluboké nad Vltavou směrem na Purkarec podél Vltavy. Pro začátečníky kdekoliv, kde nejezdí auta.

Štítky skateboard, Česko, Itálie, Německo, Polsko, Rakousko, Slovensko, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Adrenalin, čistá hlava, pohodové chvíle s kamarády - skate and explore!  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.