Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Charakterově za Holandskem hodně zaostáváme, prozradil nadějný gólman Matěj Luksch

Málokomu se v jeho letech poštěstí to, co jemu. Sedmnáctiletý gólman Dynama České Budějovice odcestoval na týdenní testy do nizozemského celku Sparta Rotterdam. Co vše si z testů odvezl, jaký dojem na něj udělalo Nizozemsko? Vše prozradil v rozhovoru pro Budějckou Drbnu, které se podařilo získat pohled také jeho agenta Martina Poustky.

Jak jste se ke stáži ve Spartě Rotterdam dostal?
Zprostředkovala mi to společnost Global Sports Agency přes mého agenta Martina Poustku a Pavla Zíku. A taky díky Dynamu, které mě uvolnilo už v této sezoně. Všem za to musím moc poděkovat.

Jak na vás působilo prostředí holandského klubu?
Celé Holandsko na mě působilo velmi příjemně. Všichni jsou velmi přátelští. Hráči mají úplně jinou mentalitu, než tady v Česku. Projevuje se to i v trénincích, kdy se vám snaží se vším pomoct. Velké plus bylo také to, že všichni trenéři umějí anglicky. Díky tomu jsme si mohli povídat mezi sebou úplně bez problémů.

Kolik hráčů bylo na testech?
Byli jsme čtyři. Já ještě s jedním klukem jsme byli gólmani a dva střední záložníci. Ten druhý gólman s jedním záložníkem byli z Teplic a druhý záložník byl z Hradce Králové. To je z českých hráčů vše. Pak tam s námi byl ještě jeden Kanaďan, ale toho nezastupuje stejná společnost.

Co bylo náplní týdenních testů?
Odjížděli jsme v pondělí a na místo jsme dorazili někdy k večeru. V úterý od devíti jsme měli trénink se sparťanskou devatenáctkou a ve středu, čtvrtek a pátek jsme trénovali s A-týmem. Tréninky s A-týmem byly vždy od deseti do čtvrt na jednu. Tréninky tak trvaly přes dvě hodiny, což se v Česku nestane. Tady je to maximálně hodinu a půl. Trénink byl vyloženě herní i z toho důvodu, že už měli po sezoně. Všichni do toho dávali všechno, i když jim sezona skončila. Bylo vidět, že je to ohromně baví. Nikdo na ně při tréninku neřve, což je taky dobré. Není na ně vytvářen žádný tlak. Mají volné ruce i nohy. (úsměv)

Probíhaly i nějaké individuální tréninky a testy?
To přímo ne. Jenom my gólmani jsme byli vždy s trenérem gólmanů. Vždy tak hodinu až hodinu a půl a pak už zase s týmem.

Co vám tohle testování dalo?
Dalo mi to hodně po fotbalové stránce. Ukázalo se, že musím víc zapracovat na práci nohou při rozehrávce. Myslím si, že mi to dalo hodně i charakterově. To, jak jsou tam všichni přátelští, to bychom se měli naučit i v Česku. V tomhle za Holandskem zaostáváme.

Je něco, kromě charakteru, co byste přetáhl do České republiky, potažmo do Dynama?
Jak říkám, je to hlavně povaha, ale ta je dána už od narození. To už se asi jen tak nepřetáhne. Jinak takové ty technické dovednosti, ale to se asi taky jen tak nepřetáhne. Ale přetáhl bych nějaké černé kluky. (smích) To jsou týpci. Jsou to takoví blázni. Pořád se na tréninku hecují. Když se fakt vyhecují, tak zajíždí jako blázen. U nich je prostě na prvním místě fotbal.

Stihl jste během toho týdne poznat třeba město, nebo jste měl čas pouze na fotbal?
Tréninky končily v poledne, pak jsme šli na oběd a v úterý a ve čtvrtek jsme se šli projít po městě. Jinak jsme byli prakticky pořád na hotelu. Takže to bylo takové normální.

Dostal jste nějakou zpětnou vazbu od nizozemského klubu?
To ani ne. Bylo to spíš o tom, abychom se tam podívali. Každopádně bych se nebránil tomu, kdybych se tam měl někdy vrátit.


Je možné, že bude Matěj osloven na přestup už v létě, sdělil jeho agent Martin Poustka

Martin Poustka je agentem Matěje Luksche, který mu zprostředkoval možnost stáže v nizozemském klubu. A Budějcká Drbna získala vyjádření k celé situaci kolem talentovaného mladého gólmana.

Jak jste se dostal k Matěji Lukschovi?
K Matějovi jsme se dostali tím, že chodíme po fotbalech, protože jsme agentura, která se zabývá rozvojem sportovců a pomáhá jim v jejich kariéře. Naší prací je tak sledovat sportovce. Já sleduji fotbal a k Matějovi jsme se dostali formou skautingu.

Vaše agentura zastupuje spoustu sportovců. Podle čeho jste vybírali fotbalisty na stáž v Nizozemsku?
Sportovců máme celou řadu. Máme několik věkových kategorií, což můžete vidět na našich webových stránkách. Máme na starost i reprezentanty prvního týmu, který se aktuálně připravuje na EURO. A proč zrovna Matěj? Zájem Rotterdamu byl konkrétně i o brankáře ročníku 1998. A vzhledem k tomu, že mezi našimi klienty jsou tři kluci, tak jsme dva mohli vzít a mezi nimi byl i Matěj.

Jak probíhalo vyjednávání s Dynamem o uvolnění Matěje?
Myslím, že jednání se vedla v celku korektně. Dynamo nakonec Matějovi vyšlo vstříc a on se tak mohl této stáže zúčastnit. Věříme, že i Dynamu pomůže Matějova stáž. Věříme, že Matěj dostal novou motivaci a vidí, že i za našimi hranicemi jsou nejen šikovní, ale také šikovnější fotbalisté. Doufám, že bude chtít tyto nabyté zkušenosti prezentovat i v dresu Dynama.

Dostal jste nějakou zpětnou vazbu od samotné Sparty Rotterdam, jak si Matěj vedl?
V první řadě chci říct, že stáž nebyla myšlena na to, že hráče chceme prodávat. Chtěli jsme jim umožnit, aby trošku překročili naši hranici a uvědomili si, jaká kritéria musí splňovat, když mají ambice odejít pryč. Mezi to patří také jazyková bariéra a především disciplinovaný a zodpovědný přístup ke každému tréninku. Takže nebylo naším úmyslem přivést čtyři kluky a následně je zobchodovat. Kluci mají nějakou tržní hodnotu, která, když nemají profesionální smlouvu, odpovídá pravidlu o tréninkových kompenzacích. V tu chvíli bývá částka až neúměrná k daným kvalitám.

Jaké jsou další plány s Matějem? Pozorujete po stáži zvýšený zájem?
Myslím si, že jsou týmy, které toto zaregistrovaly. Může se stát, že bude osloven už teď v létě, aby přestoupil, nicméně všechno je otevřené a na zvážení. Každopádně teď je kmenovým hráčem Dynama České Budějovice a o veškerých těchto věcech musí být prvně informován klub. Já věřím, že klub uvidí v Matějovi velký potenciál, který se může jednou klubu vrátit. Věřím, že Dynamo se bude snažit vytvořit Matějovi vhodné podmínky pro jeho další růst. 

Autoři | Foto archiv Matěje Luksche, Jakub Matoušek

Štítky Nizozemsko, Matěj Luksch, Martin Poustka, Sparta Rotterdam, SK Dynamo České Budějovice, trénink, Drbna.cz, Česko, fotbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charakterově za Holandskem hodně zaostáváme, prozradil nadějný gólman Matěj Luksch  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.