Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rektor budějcké VŠTE Marek Vochozka: Čínský technologický gigant Huawei si nás našel sám

Když v polovině června v Pekingu podepisoval Marek Vochozka, rektor českobudějovické Vysoké školy technické a ekonomické, memorandum o spolupráci s globálním čínským technologickým gigantem Huawei, mnohého nejspíš překvapil. Regionální „technika“ a světový lídr, jak to jde dohromady? „Velmi se na tu spolupráci těším. V mnoha směrech nás může hodně posunout dopředu,“ říká rektor.

Jak jste se k téhle světové značce dostali?
Až zdánlivě jednoduše. Zástupci Huawei si nás našli sami. Vysvětluji si to našimi aktivitami v Číně, kde spolupracujeme s řadou respektovaných univerzit, i v Česku, kde zase patříme mezi průkopníky takové spolupráce. Třeba už tím, že jsme v centru Českých Budějovic otevřeli vzdělávací a kulturní Čínské centrum VŠTE, které má také pomáhat česko-čínskému obchodu.

Co to škole přinese?
Budeme se podílet na vývoji různých projektů a studenti i akademičtí pracovníci budou mít možnost absolvovat stáže a stát se součástí velmi zajímavé praxe, k níž se nedostanete každý den. Ale těch synergických efektů je víc, včetně posílení prestiže naší školy. Pro VŠTE se jedná o obrovskou příležitost.

Kde vidíte další?
Především v oblasti inovací ICT, tedy informačních a komunikačních technologií. To by mělo škole přinést rovněž jistou finanční podporu právě na tyto činnosti.

Na čem se bude VŠTE ještě podílet?
Jedním z bodů spolupráce s tímto čínským gigantem je vytvoření společného podniku se službami v oblasti business solutions. Právě to je jedna ze sfér, kterou se Huawei, kromě výroby mobilních telefonů či tabletů, zabývá. Jedná se o oblast bezpečnosti, Smart Cities, řešení svozu odpadů a podobně. Těch oblastí, kde lze spolupracovat, máme vytipováno víc. Ať už jde o výzkum, konzultace, analýzy či podporu při vybavování laboratoří a výcvikových center. Dnes nezáleží na tom, jestli sedíte v Pekingu, nebo v Českých Budějovicích. Klíčový je výsledek v podobě přidané hodnoty produktu.

Jak to zapadá do vaší koncepce rozvoje školy?
Bezprostředně, protože informatiku pokládáme za velmi perspektivní a připravujeme její akreditaci jako další studijní program. Velmi si cením, že našim studentům Huawei nabídl stáže v jeho výzkumných a vývojových centrech a také na jeho podnikové univerzitě v Šen-čenu, kde si vzdělává asi pět tisíc lidí. Ti se učí pracovat s posledními technologiemi a strategii firmy. Máme také nabídku zúčastnit se jejich programu s názvem Semínka pro budoucnost, který se už uplatňuje ve více než 170 zemích. 

Co vás na Huawei nejvíc zaujalo?
To je společnost, která se vymyká našim měřítkům. Jen ve výzkumu a vývoji zaměstnává 75 tisíc lidí. To je téměř polovina jejich zaměstnanců, kterých je 170 tisíc. Nejedná se tedy primárně jen o čínskou, ale spíše globální firmu, která hledá po celém světě zajímavé nabídky. Pokud budeme na tuhle poptávku v oblasti ICT schopni reagovat, bude to výhodné pro obě strany. Huawei sice zaměstnává tisíce lidí ve výzkumu, získat nejlepší experty však není jednoduché. Proto shání nové talenty i špičkové odborníky, kde se dá. Českou republiku nevyjímaje.

Autoři

Štítky Huawei, Marek Vochozka, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích, Peking, Česko, výzkum, České Budějovice, Čína, Šen-čen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rektor budějcké VŠTE Marek Vochozka: Čínský technologický gigant Huawei si nás našel sám  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.