Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Co všechno se dá najít ve Vltavě? Dobrovolníci uklízí vodácký odpad přes dvacet let

Petr Kolínský čistí spolu s dobrovolníky Vltavu od Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou už od roku 1995. Úklidu řeky se nejprve účastnilo jen pár lidí, dnes se do akce o jednom zářijovém víkendu zapojí i dvě až tři stovky dobrovolníků. Ti dostanou najíst a jsou zdarma ubytovaní v Kempu Nové Spolí v Českém Krumlově. Na oplátku zbaví řeku všeho, co tu vodáci a jiní nechali jako „upomínkové předměty“. Čištění Vltavy se letos koná 17. září. Hlavního organizátora Petra Kolínského jsme pro vás zpovídali.

Letos se bude konat již 22. ročník čištění Vltavy. Kdo tuto dobrovolnickou akci původně inicioval a proč?

Akce Čištění Vltavy vznikla téměř současně s občanským sdružením Sdružení pro Vltavu, které ji iniciovalo a to v roce 1995. Pár kamarádů od vody tehdy chtělo něco udělat se stavem Vltavy v okolí Vyššího Brodu. Postupně se akce rozšířila na celý rekreačně sjížděný úsek, tedy z Vyššího Brodu do Boršova nad Vltavou, dost nám také pomohla spolupráce se státním podnikem Povodí Vltavy, organizací Českého svazu ochránců přírody a naším partnerem Sdružením půjčoven lodí a kempů na Vltavě.

Jak v praxi víkendové čištění Vltavy mezi Vyšším Brodem a Boršovem nad Vltavou vypadá?

Řeka je rozdělena na úseky dlouhé přibližně 4 až 7 kilometrů. Jednotlivé skupiny dobrovolníků sjíždějí na zapůjčených raftech a kánoích přidělený úsek a do pytlů sbírají odpadky ze břehů i dna řeky. Starostové, kempaři a Povodí Vltavy zajišťují na přístupných místech kontejnery, do kterých se pytle i další větší odpad odkládá. Také hradí odvoz těchto kontejnerů na skládky. Díky Povodí Vltavy máme pravidelně zajištěn minimální průtok, proto je možné sbírat odpad v mnoha místech i ze dna. Půjčovny lodí kromě vlastního čištění také půjčují zdarma  pro dobrovolníky materiál na čištění, například kánoe, rafty, pádla, barely.

Kolik dobrovolníků se k vám připojovalo v začátcích a kolik dobrovolníků máte dnes?

Začínali jsme myslím tak v 10 lidech, dnes je to několik set. Nejvíc bylo v roce 2005, to se účastnilo čištění 317 osob. V roce 2014 bylo 154 osob, vloni 204 osob. Dost záleží na počasí, sluníčko lidi přitáhne. Kdo by se chtěl brodit v ledové vodě za deště. Jak říkám, bude záležet na počasí, ale počítám letos jako v minulých letech, že se zapojí kolem 200 osob.

Jak byste zhodnotil současný stav Vltavy, snižuje nebo zvyšuje se množství odpadků, které v řece nalézáte? 

Současný stav Vltavy je podle mě už velmi dobý, před sezonou je řeka čistá. Někdy probíhá také menší jarní čištění, které organizuje spolek Půjčovny lodí a kempy na Vltavě. Celkově se množství odpadu, který na podzim po sezoně nasbíráme, velmi snížilo. Jde již, až na drobné výjimky, o "vodácký" odpad.

Jaké odpadky nejčastěji v řece nacházíte?

Igelitové pytle, plastové a někdy i skleněné lahve, jednotlivé boty a části oblečení, prostě to, co vodák ztratí. Části zemědělských strojů, ocelové konstrukce, pneumatiky a domácí spotřebiče se nachází naštěstí již jen ojediněle. Jak říkám, stav řeky se za 21 let zlepšil, dnes už skutečně sbíráme "jen" sezónní odpad. Jako ve všem jsou ale výjimky, doufám, že letos jich bude co nejméně.

Našli jste naopak něco neobvyklého, co vás překvapilo? Nebo naopak cenného (pokud ano, co se pak s takovými věcmi dělá)? 

Cenného jsme nenašli nic. Pro mě je v řece mimo kameny a vody neobvyklé vše. Za ty roky jsme našli například dopravní značky, pytel s utopenými štěňaty, balík espézetek, téměř vše do domácnosti - spotřebiče a zařizovací předměty, pneumatiky všech rozměrů - od mopedů po traktory, konstrukci pro rozhodčí na volejbal, lahve s různým obsahem, nejčastěji s pivem.

Kolik kilogramů odpadů průměrně najdete za jedno čištění Vltavy? 

Nikdy jsem to nevážil, ale bývá tak 12 kontejnerů, může to být několik tun.

Pokud chcete i vy udělat dobrý skutek a vyčistit řeku od sezonního odpadu, ozvěte se Petru Kolínskému na e-mail cistenivltavy@seznam.cz nejpozději do pondělí 12. září. Chcete-li vidět fotografie z minulých ročníků, navštivte stránky Sdružení pro Vltavu (www.sdruzeniprovltavu.cz).

Autoři | Foto Archiv Petra Kolínského

Štítky Vltava, odpad, Petr Kolínský, Vyšší Brod, Boršov nad Vltavou, Povodí Vltavy (státní podnik), kontejner, Český Krumlov, Český svaz ochránců přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co všechno se dá najít ve Vltavě? Dobrovolníci uklízí vodácký odpad přes dvacet let  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.