V pátek 20. ledna od 14:00 se před Masnými krámy bude konat tradiční česká zabíjačka, která zahájí Vepřové hody. Přímo na chodníku v Krajinské ulici bude po celé odpoledne probíhat ukázka zabíjačky a přeměna vepřových půlek na klasické zabíjačkové delikatesy – například ovar, jitrnice, jelítka nebo škvarky.
„Myslíme si, že pro lidi je velmi zajímavé sledovat ruční zpracování masa a výrobu zabíjačkových pochoutek. Vše se odehraje přímo před zraky diváků, včetně vaření ovaru v klasickém ‚brutaru‘, bourání a vykostění masa, krájení sádla na škvarky nebo ručního nabíjení jitrnic a jelítek,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.
Chybět proto nebudou ani řezníci v klasických kostkovaných kabátech a čepicích „zmijovkách“. Čerstvě vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech v Masných krámech. S prodejem „přes ulici“ organizátoři nepočítají. Zabíjačka bude součástí Vepřových hodů, které budou probíhat až do 29. ledna.
Vepřové hody patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. „Letos budeme ručně vyrábět asi 1200 kusů jitrnic a jelítek,“ dodává Tomáš Olejník, vedoucí oddělení gastro Budějovického Budvaru.
Masné krámy letos nabídnou i další gastronomické akce:
Restaurace nabízí hostům nejen dobrou kuchyni, ale především dokonale ošetřené čepované pivo. Lidé si mohou pochutnat zejména na kroužkovaném ležáku Budweiser Budvar. Masné krámy jsou jedinou restaurací na světě, ve které se kroužkovaný ležák Budweiser Budvar čepuje z pivních tanků.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.