Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Je to pro nás citelná ztráta, říká jednatel Blatenské ryby, která kvůli ptačí chřipce přišla o 6500 kachen

Slzy v očích měl jednatel společnosti Blatenská ryba Jiří Bláha při pohledu na muže v ochranných oblecích, kteří ve čtvrtek vybíjeli kachny z haly na farmě Řitovíz u Blatné. Veterináři tam totiž ve středu večer potvrdili ohnisko ptačí chřipky. Je to první případ v českém komerčním chovu. Muselo být utraceno šest a půl tisíce kachen.

„Když jdou kachny na porážku, je to úplně něco jiného. Byly vykrmené pro tento účel a normálně se poráží, zabíjí. Ale tohle... To je hrůza. Hází se do kontejnerů a dusí se. Opravdu je mi z toho velmi těžko,“ říká smutně čtyřiapadesátiletý jednatel. Ten je ve společnosti od jejího vzniku, tedy od roku 1994, ale ještě nikdy nic podobného nezažil. A ani si nevybavuje, že by slyšel od pamětníků a předchůdců, že by se někdy blatenským chovatelům něco podobného přihodilo. A to se na Blatensku kachny chovají už od padesátých let.

„Jsou to kachny pekingské a je jim 43 dnů. Teda bylo. Ve středu jsme je měli odvézt na porážku. Ale když jsme ráno chtěli začít s vyskladňováním haly, našli jsme 160 uhynulých kusů. Pozvali jsme veterinární správu, která odebrala vzorky a odvezla si je k vyšetření. Čekání na verdikt byly nervy. V době, kdy ptačí chřipka řádí všude kolem nás, jsme měli velké obavy. Ale musím přiznat, že jsme ve skrytu duše doufali, že se nákaza nepotvrdí. Bohužel,“ popisuje Jiří Bláha.

On, ani jeho kolegové tomu všemu pořád nemohou uvěřit. Hodně je to zaskočilo a vůbec nechápou, jak se mohly kachny nakazit. Chov je uzavřený, hala je uzavřená, divoké ptactvo se do objektu nemá jak dostat.

„Fakt nevím,“ krčí rameny jednatel. „Vždy jsme striktně dodržovali veškeré předpisy a nařízení. V současné době, od chvíle, kdy se ptačí chřipka objevila u Vodňan, jsme byli pod zvýšeným dohledem veterinární správy. Dodržovali jsme veškerá opatření, která veterináři nařídili. Bylo hlavně v našem zájmu na vše dbát. Nechtěli jsme přijít o chov,“ tvrdí jednatel a jen nešťastně podotýká, že vše bylo marné. Nahlas uvažuje, že kachny třeba nakazil znečištěný hlodavec, protože nějaká myš se do haly vždy dostane. Nebo se nákaza zanesla do chovu bez výběhu stelivem.

„Možná vzduchem, protože tohle počasí virům nahrává. Na rybník se teď, kdy je velká zima a vše je zamrzlé, stahují divoké kachny. Hledají vodu, zima už trvá dlouho. A těch kachen je tu určitě několik set. Podle mě divoké kachny ptačí chřipku přenáší,“ dumá nad původem nákazy v chovu Jiří Bláha.

Na chov kachen Blatenská ryba nezanevře. Povodně byly horší období, říká jednatel

Ovšem to nic nemění na tom, že veškerá práce blatenských chovatelů přišla vniveč. Pro firmu je utracení šesti a půl tisíce vykrmených kachen citelná ztráta, vždyť chov kachen tvoří jednu třetinu tržeb společnosti. Chov vodní drůbeže je důležitým předmětem činnosti Blatenské ryby. Ročně z chovu společnosti odchází na trh zhruba 700 tun kachen. V blatenské líhni se pro vlastní potřebu i pro další odběratele líhnou kvalitní kachňata.

„Škodu odhaduji na 650 tisíc korun. Věřím, že stát se k tomu postaví a poskytne nám nějakou finanční náhradu. My o ni budeme určitě žádat,“ dodává Bláha.

Hala, v níž byly nakažené kachny, není jedinou, kterou společnost má. Chov Blatenské ryby čítá 30 tisíc kusů kachen. „Máme celkem čtyři objekty na výkrm kachen a dvě hejna chovných kachen. I u nich veterináři odebrali vzorky a čeká se na výsledky vyšetření. Snad je budeme znát v pátek ráno. Teď jsme v rukách vyšší moci. Doufáme, že se ptačí chřipka u našich dalších kachen nepotvrdí,“ připomíná Bláha.

Situace je to pro společnost složitá, ale podle jednatele, ošetřovatel, který měl halu na starosti, po vybití kachen o práci rozhodně nepřijde. „My určitě na chov kachen ani tak nezanevřeme. Kachny budeme produkovat dál. Věřím, že to všechno brzy pomine, že chřipka zase zmizí, odejde. Jako před deseti lety. Určitě se kachny vrátí i do haly, z níž musely ve čtvrtek pryč. Zvládneme to. Zvládneme přísná opatření, která musíme dodržet, abychom zase mohli halu kachnami naskladnit. Chvíli to, kvůli daným lhůtám souvisejícím s desinfekcí, bude sice trvat, ale my se s tím vypořádáme. Už jsme zažili i horší období a hodně jsme překonali,“ říká Jiří Bláha a připomíná v této souvislosti povodně před patnácti lety. „Když si vzpomenu, jak firma vypadala, měla vodou poničené sádky. A my jsme se z toho vyhrabali. Věřím, že zvládneme i tohle,“ dodává jednatel Blatenské ryby.

Autoři

Štítky kachna, ptačí chřipka, Blatenská ryba, Jiří Bláha, Blatná, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je to pro nás citelná ztráta, říká jednatel Blatenské ryby, která kvůli ptačí chřipce přišla o 6500 kachen  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.