Letošní ročník gurmánského Beko Fresh festivalu se ponese v duchu prezentace nejvyšší domácí i zahraniční gastronomie. S podtitulem „Milujeme dobré jídlo!“ zamíří 9. a 10. června do Českých Budějovic. Nabídne nejen bohatý program založený na gurmánských zážitcích a velkolepé show s vystoupením známých kuchařských es, ale také představí zajímavé kulinářské směry.
Jedním z nich bude například extrémní catering. Pokud jste se s podobným výrazem ještě nesetkali, vězte, že se pod tímto názvem skrývá opravdu nevšední zážitek pro vaše chuťové pohárky. Tento styl zážitkové gastronomie pracuje s exotickými, ne příliš dostupnými typy mas a ingrediencemi, které si v klasické restauraci běžně neobjednáte.
V minulých letech se návštěvníci Fresh festivalu mohli setkat s úpravou žáby, barakudy nebo velblouda, a i letos se mohou těšit na podobně rozmanité menu. Světem extrémního cateringu provede všechny nadšené experimentátory majitel firmy Husí játra Filip Töpfer. Ve stánku Extrémní catering se společně s celou řadou mladých ambiciózních kuchařů, včetně šéfkuchaře Tomáše Drastíka, nebojí používat jak moderní metody, tak extrémní suroviny. Ve své práci kombinuje exotická masa, ale i byliny a koření, které jsou pro dané recepty typické. „Na festivalovém menu se tentokrát objeví medvěd, který je ze Slovinska, buvol z východomaďarské puszty, vietnamská krajta a krokodýl ze Zimbabwe,“ uvedl Töpfer.
Bůvolí burger.
Maso vybraných zvířat není podle Töpfera chráněno. „Pro festivalové menu s tématem extrémního cateringu jsme vybrali maso sice vzácných, nicméně nechráněných zvířat,“ objasnil. „Většinou jde o regulovaný odstřel zvířat, která jsou v daném regionu, kde se nachází, buď přemnožená, nebo existují i jiné důvody povolené regulace, jako je například agresivita. Taková nabídka masa není běžná a je velmi úzkoprofilová, proto jde ve finále o poměrně nákladné jídlo a není ho moc. Například medvěd má i speciální certifikát, který dokládá jak schválený odstřel, tak pravost medvědího masa,“ poznamenal Töpfer.
Kromě extravagantních pochoutek se ale během víkendu představí také to nejlepší z klasické kuchyně nebo zahraničních delikates a chybět nebude ani živá show pod vedením věhlasných šéfkuchařů, jakými jsou Zdeněk Pohlreich, Roman Paulus, Marcel Ihnačák, Roman Vaněk nebo Ivan Vodochodský. Propojení kvalitního vína s jídlem přiblíží Kamil Piálek a v molekulární mixologii plné barev vystoupí Tomáš Kubíček. Provoněnou show s výbornou kávou předvede Roberto Trevisan. Prvorepublikovou gastronomii představí šéfkuchař Radek David. Pokud se budou chtít návštěvníci do programu aktivně zapojit, jsou pro ně připraveny kulinářské workshopy a přednášky. Hlasováním si můžou zvolit top restauraci jejich regionu nebo prostě jen degustovat z nepřeberného množství jídla, piva, vína a dalších lahůdek.
Vstupenky mohou lidé zakoupit na místě, v předprodeji v sítích GoOut nebo Ticketportal, ale také na stránkách festivalu. Předem koupené vstupenky stojí sto korun a zahrnují lákavý bonus v podobě školy čepování piva. Na místě zaplatí návštěvníci sto korun za jednodenní vstupné a ZTP a děti do 130 centimetrů neplatí nic.
Díky soutěži s Budějckou Drbnou může jeden čtenář vyhrát sobotní vstup pro dvě osoby a degustaci festivalového menu připraveného při show Zdeňka Pohlreicha. Stačí jen do pondělí 4. června do 10:00 správně odpovědět na soutěžní otázku a čekat na slosování.
Soutěž skončila! Správná odpověď byla za B. Vstup pro dvě osoby a degustaci menu vyhrává Andrea Weberová. Gratulujeme!
Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.