Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

VIDEO: Bourali jsme bariéry mezi mladými a staršími, hodnotí Budějovický Majáles pořadatelé

Týdenní studentský festival Budějovický Majáles nabídl 150 akcí konajících se na více než dvanácti různých místech v Českých Budějovicích. A lákal, i když mu hlavně v závěru nepřálo počasí. Například populárního průvodu městem se zúčastnily na čtyři tisícovky lidí.

Organizátoři slibovali velké změny do letošního roku a svého slova dostáli. Na náměstí vytvořili dřevěné nápadité konstrukce, které vznikly ve spolupráci s budějovickým CNC studiem, které se specializuje na vyřezávání nevšedních tvarů ze dřeva. Návštěvníci si tak z náměstí mohli odnést nejen kulturní zážitek, ale také zde našli místo odpočinku po náročném dni. Další velkou novinkou bylo šapitó na Sokolském ostrově, které nahradilo plastový party stan. Šapitó vytvořilo krásnou majálesovou atmosféru, která každý den přilákala mnoho lidí.

Program byl sestaven tak, aby si každý našel to své, protože festival se už dávno nesoustředí jen na studenty. Proběhly přednášky například s Jarmilou Štukovou nebo Sašou Uhlovou, děti se zase vyřádily na Rodinném odpoledni. Každý večer probíhaly koncerty, divadla či filmová promítání, kdy za zmínku určitě stojí letošní novinka Loďokino. I přes nepřízeň počasí si pár odvážlivců půjčilo loďky a sledovalo film Loving Vincent z vodní hladiny.

Čtvrteční deštivé počasí zkomplikovalo a ohrozilo celý průběh festivalu. Díky obětavé práci organizátorů a dobrovolníků se ale nakonec podařilo vše zachránit, a všichni se tak mohli těšit na páteční open air show, které předcházel průvod škol.

Průvodu škol se zúčastnily na čtyři tisícovky studentů, kteří byli převlečeni do kostýmů reprezentujících téma své školy. V průvodu bylo možné zahlédnout kostýmy volských ok, mafiánů, princezen a v neposlední řadě i žáky navlečené v pytlích. Průvod byl zakončen finální disciplínou, ve které 3 nejlepší kandidáti soutěžili o majálesovou královskou korunu. Králem Budějovického Majálesu se nakonec stal Martin Picek z Gymnázia Jana Valeriána Jirsíka.

Po průvodu rozezněl Sokolský ostrov hudební program. Ze zahraničních jmen stojí za zmínku headliner celého večera rakouské duo Leyya či hudební uskupení stejné národnosti Gudrun Von Laxenburg, kteří přijeli za podpory Rakouského kulturního fóra. Publikum dostali do varu také britští Too Many T’s či budějovičtí Vees. Celý večer zakončil Ventolin.

Program Budějovického Majálesu nikdy nenabízí zvučná jména, která vystupují na většině českých festivalech. Je ale vidět, že návštěvníci už si na tento fakt zvykli, protože v pátek na Sokolský ostrov dorazilo kolem pěti tisíc fanoušků. Vysoká návštěvnost se však neobejde bez komplikací, a tak můžeme do příštích let očekávat zvýšení bezpečnostních opatření festivalu.

Organizátoři celý festivalový týden hodnotí s nadšením. „Věříme, že jsme letos zase o něco víc lidí přesvědčili o tom, že nejsme jenom studentský festival. Na naše programy chodilo spoustu návštěvníků všech věkových kategorií, bourali jsme bariéry mezi mladými a staršími. To je to, co nás vždy nejvíce potěší,“ hodnotí festival David Mulica, ředitel projektu.

Tak tedy vypadal 15. ročník Budějovického Majálesu, kterému se znovu podařilo oživit centrum Českých Budějovic. Teď už jen můžeme s napětím čekat, co si pro nás organizátoři připraví pro příští rok.

 

                                                                                                                                            

Autoři | Foto Jana Kroneislová

Štítky festival, České Budějovice, Jarmila Štuková, Saša Uhlová, Jan Valerián Jirsík, David Mulica, Rakouské kulturní fórum, Loving Vincent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Bourali jsme bariéry mezi mladými a staršími, hodnotí Budějovický Majáles pořadatelé  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.