Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Expedice Na kole přes Afriku je u konce. Tadeáš Šíma přejel kontinent od severu na jih

Pětadvacetiletý cestovatel Tadeáš Šíma z Prachatic započal svou sólovou expedici Na kole přes Afriku v listopadu loňského roku. Cesta z marockého Tangieru do jihoafrického Kapského města měřila více než 13 tisíc kilometrů.

Šímovi se podařilo přejet africký kontinent na kole až na druhý pokus. Přestože mu v roce 2016 v Maroku ukradli kolo, snu se nevzdal a do Afriky se opět vrátil v listopadu. Cesta podél západního pobřeží Afriky mu skrz sedmnáct států trvala sedm měsíců a měřila přes 13 tisíc kilometrů. Zpět do Prahy se Šíma vrátil 26. června.

Tadeáš pojal cestu nízkorozpočtově a nejčastěji přespával v přírodě ve stanu. Hotelů nebo hostelů využíval pouze v hlavních městech, když vyřizoval víza do dalších zemí. Právě víza se stala překážkou pro cestu do Nigérie, a tak musel část původně plánované cesty z Toga do Gabonu absolvovat letecky.


Video z Tadeášova návratu.

Jedním z hlavních cílů jeho cesty bylo setkat se Arthurem Sniegonem, zakladatelem české neziskové organizace Save Elephants, která se zasazuje o ochranu volně žijících slonů. Tadeáš s Arturem společně na slona pralesního v Kongu sice nenarazili, poštěstilo se ale na konci expedice v Namíbii, kde Tadeáš spatřil slona afrického.

Cesta neprobíhala vždy podle představ. V Ghaně si při střetu s mikrobusem vykloubil rameno a v Kapském městě byl okraden trikem přímo u bankomatu. Nejhorší zážitek si ale odváží z Namíbie, kde po něm skupina mužů začala bezdůvodně házet kameny. Z potyčky ale se štěstím vyváznul bez zranění. Na kontě má také 37 defektů pneumatik a šest zničených pláštů.

O svých zážitcích se nyní Tadeáš chystá napsat knihu, na kterou mu dobrovolní přispěvatelé darovali takřka 140 tisíc korun. Aktuální dění lze sledovat na jeho Facebooku Na kole přes Afriku.

Tisková zpráva

Štítky Tadeáš Šíma, expedice, kolo, Afrika, Kapské Město, Prachatice, Maroko, Praha, Namibie, Nigérie, Togo, Gabon, Ghana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Expedice Na kole přes Afriku je u konce. Tadeáš Šíma přejel kontinent od severu na jih  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.