Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Želvy v Mlýnské stoce nejsou jen výkřikem do tmy. Představují projekt LOVE

Po aligátorovi Frankovi se v Mlýnské stoce objevilo další dílo umělce Happyho. Nejdříve to byla jedna želva, postupně se v budějckých vodách objevily čtyři. Jaký mají význam a co dalšího Happy chystá?

Je to tvé druhé dílo, které se v Mlýnské stoce objevilo. Proč sis tentokrát vybral želvy?
První náčrt karety vznikl v mé oblíbené kavárně. Jako obvykle jsem se inspiroval pareidoliemi (nalézání vyobrazení tváří, zvířat, života v rozbité omítce budovy, ve tvarech mraků a podobně). Vyobrazení žíhaného vzoru - jako kdyby z krunýře karet, jsem objevil v nedokonalostech "benátské stěrky", na zdech kavárny.

Každopádně mě vedlo srdce. Je fajn naslouchat vnitřnímu hlasu, a tak to dělám.

Před dvěma měsíci krokodýl Frank odpul neznámo kam, co je s ním?
Bez obav, je v bezpečí. Víš, celá ta story je zahalena jistým tajemstvím, mám rád kouzla a překvápka!

Kde a jak dlouho jsi své plastiky tvořil?
Ateliér mám zařízený ve svém bytě, kde se předevšim věnuju malování a další tvorbě. Želví plastiky jsem tvořil dva měsíce.

Tyhle větší věci mi pak doma zabíraj dost místa. Tou největší odměnou pro mě popravdě bývá moment, kdy dílo většího formátu pošlu do světa a mam zas doma svůj vzdušnej minimal! Nějaký prostor v centru města, pro takovýhle občasný tvoření, by se celkem hodil.

Zajímá mě, kdo tyto projekty financoval?
Já sám, z vlastních zdrojů. 

Už jsi psal, že želvy mají jméno, ale jak si k těm pojmenováním došel a mají nějaký speciální význam?
Projekt LOVE prezentují 4 počáteční písmena karet: Liliane, Oliver, Victor, Elisabeth. Ptáš-li se, proč vlastně LOVE, tak protože obecně platí, že láska je příležitost. Ti čtyři mohou připomenout mnohým rodinám z Budějc i příležitost, bejt silnou milující rodinou a nebo zas „jen“ potěšit kolemjdoucí.

Ptala jsem se i minule, zeptám se i teď. Mají ty želvy na něco upozornit? 
Nechávám se vést srdcem. Původní myšlenka byla stejně jako u Franka, o příležitosti oprostit pozorovatele od chaosu všedních (ne)lidských starostí.

Jaké jsou tvé nynější cíle?
Ohledně mejch nynějších cílů bych rád zdůraznil, že ta cesta s karetama mě dostala ještě dál, vlastně blíž jednomu konkrétnímu cíli. Shodou okolností jsem se dostal k více informacím o globálnímu problému mořských želv, na pokraji vyhynutí. Tyhle úžasný tvory si mnozí zaměňujou s neživou věcí a za 100 let vyhynulo celých 90 procent populace mořských želv. To mě zasáhlo a nechci to nechat jen tak.

Doporučuju v tomhle směru navštívit web www.morskezelvy.cz, kde jsem já sám získal obecnej přehled o tom, co se momentálně děje a jaký jsou dostupný druhy pomoci. Český projekt Chráníme mořské želvy funguje už čtyři roky a podařilo se mu zachránit zhruba milion a čtvrt želv. Navíc se do něj můžete zapojit i vy, a jednorázově, či dlouhodobě jim přispět.

Foto archiv Happy

Štítky želvy, Mlýnská stoka, Happy, České Budějovice, projekt, kavárna, LOVE

Želvy v Mlýnské stoce nejsou jen výkřikem do tmy. Představují projekt LOVE  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.