Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Konec opakovaného zadávání údajů z karty. Masterpass usnadňuje internetové platby

Rychlý, jednoduchý a bezpečný způsob placení. Tak mluví společnost Mastercard o aplikaci Masterpass, kterou si v Čechách stáhlo do svého telefonu už zhruba 140 tisíc uživatelů. V čem je tahle elektronická peněženka unikátní a proč by neměla chybět i ve vašem chytrém telefonu, na to jsme se zeptali Richarda Walitzi, ředitele rozvoje mobilních plateb a inovací společnosti Mastercard Europe pro Českou republiku a Slovensko.

Co je vlastně Masterpass?
S aplikací Masterpass, která vznikla původně pro usnadnění internetových plateb, nepotřebujete hotovost. Svou platební kartu máte stále u sebe a bezpečně uloženou v mobilní peněžence. Své nákupy zaplatíte kdekoliv, jednoduše a rychle - prostřednictvím mobilního zařízení a QR kódu.

A jak to vlastně funguje?
V našem případě je to mobilní aplikace, kterou si stáhnete a můžete si do ní zaregistrovat libovolnou platební kartu s povolenými platbami pro internet. Nemusí to být jen Mastercard, ale i Maestro nebo karty jiných společností. Pak s ní můžete nakupovat kdekoliv na internetu, kde vidíte tlačítko Masterpass. Takových obchodníků není málo.

Máte číslo, u kolika obchodníků tak jde platit?
Na celém světě jich je zhruba 330 tisíc. V České republice využívá na internetu tuto službu zhruba 6 tisíc obchodníků. Jde většinou o obchodníky, kteří mají platební bránu od firmy Global Payments Europe nebo banky ČSOB.

A jak si zvykají na tuto formu platby uživatelé v tuzemsku?
Velmi rychle. V Čechách aplikaci využívá aktivně 80 tisíc uživatelů a 30 tisíc na Slovensku.

Pro jaké telefony je aplikace určena?
Aplikaci Masterpass si můžou uživatelé stahovat na chytré telefony s operačním systémem  iOS a Android.

Jde vlastně o nový způsob bezhotovostního placení?
Technicky se nejedná o nový způsob platby, stále se jedná o platbu kartou. Jelikož prodejci vždy vyžadují šestnáctimístné číslo karty, expirační dobu a CVC kód, Masterpass tohle udělá za vás. Do peněženky Masterpass si uložíte několik karet a při platbě si jen vyberete, kterou chcete použít. Vlastně ji nemusíte mít ani fyzicky s sebou.

Dá se aplikací platit například také jízdné v MHD?
Ve vybraných městech nyní můžete platit za jízdenky na MHD mobilem a ušetřit si tak cestu do trafiky či automatu. Stačí jízdenku zakoupit přes Masterpass a mobilní aplikaci dopravního podniku daného města. Mobilní jízdenky můžete vyzkoušet v Praze a Středočeském kraji, Plzni a  Karlových Varech, kde aktuálně také ušetříte 5 korun z každé jízdenky. S aplikací lze nakupovat také jízdenky na vlaky různých dopravců. Platbu za dopravu nyní spouštíme také v Bratislavě.

A jaká je vlastně budoucnost Masterpassu. Je v plánu další evoluce?
Aplikaci neustále vyvíjíme. Uvedu několik příkladů za všechny. Dnes s ní lze v Česku tankovat například také na čerpacích stanicích Shell nebo Globus. Na Slovensku ji je pak možné používat na pumpách Shell a v Rakousku u  OMV.

Jak to reálně funguje?
Funguje to tak, že přijedete, naskenujete QR kód, vyberete si částku, za kterou chcete natankovat, i přesto, že nevíte, kolik se vám do nádrže vejde. Uděláte tedy předautorizaci třeba za 2500 korun a poté máte 90 sekund na to, vzít pistoli a začít tankovat do výše zmíněné částky. Jakmile pistoli zavěsíte, tak se částka změní na finální částku. Třeba 1780 korun. A obratem vám přijde účtenka na tuto částku do aplikace Masterpass. Pokud je na místě i obsluha, která vám načerpá palivo, nemusíte ani vylézt ze svého vozu.

Je ještě nějaká novinka, kterou aplikace uživatelům nabízí?
Nově testujeme přeposílání peněz „mezi sebou“. V reálu to vypadá tak, že vám chybí třeba 150 korun, tak si z jedné karty (účtu) na druhou kartu (účet) přepošlete peníze a do 30 minut vám dorazí.

Autoři | Foto Mastercard

Štítky MasterCard, placení, karta, Masterpass, tankování, Shell, Globus, Richard Walitza, platba, Česko, Slovensko, Internet, OMV, Československá obchodní banka, Global Payments Europe, Rakousko

Konec opakovaného zadávání údajů z karty. Masterpass usnadňuje internetové platby  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.