Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Trenér by nemusel zapomenout, kdo mu tu cestu na Evropu odnahrával, říká Filip Habr

Z kapitána volejbalistů Jihostroje a donedávna reprezentačního nahrávače číslo jedna mluvilo velké zklamání. Filip Habr sice neprožil snovou sezonu, přesto si však nepřipouštěl, že by po odehrané Světové lize neodjel s národním týmem na mistrovství Evropy do Bulharska. Trenér Zdeněk Šmejkal se ale rozhodl jinak a dal přednost Jakubu Janouchovi z mistrovského Liberce a Pavlu Bartošovi, který od nového ročníku bude působit v Karlovarsku.

Filipe, je krátce po nominaci na mistrovství Evropy. Asi ve vás nepřevládají příjemné pocity?
Hrozně mě to zklamalo. Nic horšího jsem asi v kariéře zatím nezažil. Od té doby, co mě trenér nominoval na kvalifikaci na ME, to byl můj největší cíl a sen. Po vítězství v kvalifikaci jsem měl ME celou sezonu v hlavě, a to rozhodně ne v tom smyslu, že bych si připadal, že ho mám jisté. Často jsem si spíš říkal, že se letos musím snažit ještě víc, abych o něj hlavně nepřišel, když jsem si ho s kluky uhrál. Momentálně nemyslím skoro na nic jiného, a čím víc o tom přemýšlím, tím víc mě to štve.

Už dva roky patříte za reprezentačního nahrávače číslo jedna. Odůvodnil vám trenér Šmejkal nějak konkrétněji, proč jste nedostal důvěru, nebo opravdu vázla jen souhra se spoluhráči?
Samozřejmě jsme spolu po nominaci mluvili, aby mi to zdůvodnil. Bylo by ale správné, kdyby na tuhle otázku dostal prostor k odpovědi spíše trenér. Takové rozhodnutí by mělo zaznít od osoby, která jej učinila. Nerad bych z něj udělal svoji verzi. Pak jsou z toho spekulace a hádky, že takhle to nebylo. Pokud se ptáte zrovna na souhru, tak ta je jen otázkou tréninku. Za dva měsíce se sehrajete s kýmkoliv, ale musí se na tom pracovat. Pokud souhra s někým vázla, už to mohlo být vyřešené.

Stalo se během reprezentační přípravy něco, že trenér vaši pozici přehodnotil?
Mluvili jsme spolu po Světové lize, kterou jsem se až na pár zápasů docela trápil. Tehdy mi řekl, že se mnou nadále počítá jako s jedničkou, že stát se samozřejmě může cokoliv, ale že mi i přes řeči spousty lidí věří. Každopádně od začátku přípravy na ME jsem začal tušit, že je něco jinak. Nevím, co se změnilo, jestli ho někdo svým názorem ovlivnil nebo situaci sám přehodnotil, ale připadal jsem si, jako by se mnou nepočítal vůbec. Skoro vůbec se mnou už nekomunikoval, s ostatními ano. To samozřejmě může být jen můj pocit.

Myslíte, že šlo o výkonnost?
Jsem soudný člověk a vím, že moje hra se letos nedala s tou loňskou srovnat. Tím pádem bych se vůbec nedivil, kdyby si vybral jako jedničku někoho jiného a bez problému bych přijal roli dvojky a plně se jí podřídil. Že nepojedu vůbec, to jsem si ale za žádnou cenu nechtěl připustit. Připustil bych si to, kdybych viděl, že je to do očí bijící, že tam nemám vůbec co dělat, ale ne takhle. I trenér se alespoň tvářil, že to rozhodování bylo dlouhé a složité, proto myslím, že ve chvíli, kdy neví, pro koho se rozhodnout, by nemusel zapomenout na to, kdo mu tu cestu na Evropu odnahrával. Na jednoho už vlastně zapomněl, protože Zdeněk Haník na tom měl taky nemalý podíl.

Takže věříte, že byste byl pro tým platným hráčem?
Věřím, že byl, ale to budou i kluci. Každý z nás má něco. Momentálně to u mě asi nebylo na to být jedničkou. Co si ale myslím je, že jako dvojka bych z nás byl nejplatnější.

Z jakého důvodu?
Vždycky mi tahle role šla. Neleží na vás tíha toho zápasu a chtě nechtě cítíte menší či větší křivdu, že tam nejste, a to vás pak hrozně pohání. Navíc už nemáte co ztratit. Takovou roli jsem plnil dlouho a uměl jsem otáčet zápasy. Navíc jsem toho s tímhle týmem odehrál nejvíc, což má také své výhody.

Proč myslíte, že vaše hra není taková jako v loňském roce?
Přišlo něco, s čím jsem doposud nehrál. V Budějovicích od nás loni nikdo nečekal titul, obměněné reprezentaci nedávali moc šancí na postup na ME ani ve Světové lize. To vás štve a dostane z vás to nejlepší. Chcete všem ukázat, že se pletou. A není to tak těžké, protože nemáte co ztratit. Tohle a to, že sedíte na lavičce, jsou podle mého názoru dva největší motory, jaké vás můžou pohánět. V hlavě pak není prostor pro ty špatné věci, jako jsou třeba obavy. No a když dosáhnete, čeho jste chtěli, přijde očekávání a tyhle motory zmizí. Jaké to je, jsem si bohužel vyzkoušel až letos. Věřím ale, že mě to zase posune dál.

Takže na ME by se vám hrálo dobře?
Ve skupině, kterou tam máme, od nás nikdo nic moc nečeká a postup z ní je reálný, pokud se podá nadstandardní výkon. Obzvlášť díky tomu, o čem jsem mluvil výše, věřím, že bych tam byl platný.

Jak se osobně díváte na výběr nahrávačů? Zatímco vy jste odehrál těžké zápasy, Pavel Bartoš se často do hry nedostával.
Oba kluky mám rád, oba pinkají dobře. Jako jedničku já osobně vidím Kubu Janoucha, který si letos tuhle roli určitě zaslouží. Podle zápasů to vypadá, že tomu tak i bude. Papi ještě neměl moc příležitostí se ukázat, teď ji bude mít. Myslím ale, že měl dostat prostor hlavně ve Světové lize. Celkově jen nechápu postoj k tomuhle postu. Trenér nás všechny dobře zná a ví, jak kdo dovede hrát v nejlepší formě. Proto nechápu, proč si prvního nahrávače nevybral už na začátku, a do té formy ho nedostane. Tak dlouho zkoušet, komu to s kým půjde nejlíp, mi nepřijde jako vhodné řešení. Nějaký čas ještě zbývá, snad to bude stačit a bude to klapat.

Jaké šance dáváte národnímu týmu na šampionátu?
Věřím v postup ze třetího místa ze skupiny.

Kdy se zapojíte do přípravy s Jihostrojem?
V pondělí se k nim připojím. Těším se, že se zase vrátím domů.

Štítky Evropa, Filip Habr, Jihostroj, Zdeněk Šmejkal, Jakub Janouch, Pavel Bartoš, trenér, Bulharsko, Liberec, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trenér by nemusel zapomenout, kdo mu tu cestu na Evropu odnahrával, říká Filip Habr  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.