Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do Budějc se vrátila jihočeská rybí restaurace

Přestože české luhy a háje nabízí nepřeberné množství kvalitních zdrojů, ze kterých se dá připravit opravdu chutný pokrm, restaurací zaměřených na regionální kuchyni je u nás jako šafránu. V kraji plném rybářů byste je spočítali možná na prstech jedné ruky.

Představte si, že sedíte na břehu rybníka, klidná hladina se čas od času zčeří akrobatickou vložkou nějakého šupináče, za zády slyšíte tiše šumět stromy, pod nimiž se po setmění začíná probouzet k životu lesní zvěř... prostě si v současných chladných dnech alespoň na chvíli vychutnejte představu o letní malebné jihočeské přírodě.

Podobné myšlenky se v minulých měsících honily hlavou také budějckému podnikateli a milovníkovi dobré kuchyně Martinu Pražákovi - muži stojícímu mimo jiné za úspěšnou italskou restaurací Pasta Grande v Krajinské či Vinným sklepem V Díře na rohu Krajinské ulice a náměstí Přemysla Otakara II. - jenž se nabídku gastronomických služeb ve městě rozhodl rozšířit o rybí restauraci.

Na začátku prosince se v ulici Doktora Stejskala, hned vedle budovy Jihočeského divadla v prostorách bývalého Vin de Café či baru Netopýr, otevřela typická regionální restaurace nabízející jídla z čerstvých sladkovodních ryb a zvěřiny. Základními surovinami Hospůdky U Divadla proto jsou kapr, candát, štika a pstruh.

„Abychom se ale nespecifikovali pouze na klientelu, která si přijde dát rybu, nabízíme i kančí kýtu se šípkovou omáčkou, grilované kuřecí prso, rolovaného králíka a hovězí steak z vysoké roštěné argentinského plemene. Vaříme samá jednoduchá jídla,“ vyjmenoval Martin Pražák nejdůležitější položky jídelního lístku této unikátní restaurace.

Společně s kuchaři Davidem Douškem a Markem Schoberem začali hledat ve starých receptech, aby do centra jihočeské metropole vrátili další typické regionální pokrmy, jako třeba houbového kubu, tlačenku z kapra, rybí pěnu, omáčku z pečené řepy nebo třeboňskou rybí polévku.

„Přestože občas oživíme nabídku poledního menu třeba o tuňáka nebo tresku, naši zákazníci se můžou těšit na budějovický jídelní lístek. Důraz klademe na čerstvost,“ připomněl jihočeský patriot Martin Pražák.

Poměrně netradiční otevírací doba nové restaurace vychází z bohatých zkušeností jejího majitele. Hospůdka U Divadla má otevřeno pouze ve všední dny v době oběda od 11 do 14 hodin a poté až od 17 do 22 hodin. „V zahraničí jsou restaurace podobného typu běžné. Pracujeme na jednu směnu, takže kdykoliv přijdete, budou pro vás vařit stejní kuchaři a obslouží vás stejní číšníci,“ vysvětlil Pražák.

A že si na dobré jídlo musíte zajít jenom do centra? Nemusíte! Na začátku září totiž Martin Pražák otevřel na Vltavě vedle Fitness Pouzar Bistro Magdalene, které se pro změnu specializuje na grilovaná masa, lahodné saláty a originální francouzské slané koláče, takzvané quiche.

„Zákazníkům tam nabízíme francouzskou atmosféru s obyčejnou kuchyní. Ve speciálním grilu dovezeném z Francie připravujeme masa z prasátka, kachny nebo kuřat a točíme nefiltrované pivo Glok. Snad pro každého to musí být zážitek, protože přípravu svého jídla může sledovat a navíc i cítí jeho vůni. Něco podobného jsem viděl v pařížské Latinské čtvrti a doslova mě to uchvátilo,“ řekl Pražák.

Životní příběh úspěšného podnikatele Martina Pražáka by vydal na knihu, a tak s ním Budějcká Drbna připravila rozhovor, který vám přinese v dalších dnech.

www.hospudkaudivadla.cz
www.bistromagdalene.cz

PR text

Štítky Hospůdka U Divadla, Bistro Magdalene, České Budějovice, Martin Pražák, restaurace, kuchyně, jídlo, Přemysl Otakar II., Jihočeské divadlo, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Budějc se vrátila jihočeská rybí restaurace  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.