Šéfkuchař restaurace Masné krámy připravil pátý ročník jihočeské zabíjačky, spojené s Vepřovými hody. Dnes od 14 hodin začne řeznický mistr Kamil Tajbl se svými pomocníky zpracovávat maso z pěti vepřů přímo před zraky chodců na Krajinské ulici.
Nejčerstvější suroviny se budou proměňovat v klasické zabíjačkové delikatesy - jitrnice, jelítka, tmavou tlačenku a jiné dobroty. Zabíjačka je ‚předkrmem‘ k Vepřovým hodům, které budou v Masných krámech probíhat až do 2. února.
Zabíjačka a Vepřové hody patří v Masných krámech mezi nejúspěšnější gastronomické akce. „Zájem veřejnosti bývá obrovský. Vloni snědli naši hosté asi 2000 porcí zabíjačkových specialit a kolem 500 porcí ovarové polévky. Letos připravíme asi 1200 jitrnic a jelit a mnoho dalších dobrot,“ říká Luděk Hauser, šéfkuchař restaurace Masné krámy.
„Kvůli velkému zájmu lidí budeme samozřejmě i letos pokračovat v ukázkách tradičního řeznického řemesla na chodníku v Krajinské ulici. I na vesnici dnes mají lidé stále méně příležitostí podívat se na zpracování masa, vaření ovaru v klasickém ‚brutaru‘, ruční nabíjení jitrnic a jelítek nebo krájení sádla na škvarky,“ dodává Luděk Hauser.
Čerstvě vyrobené dobroty se vzápětí objeví na stolech hostů v Masných krámech. S prodejem takzvaně přes ulici organizátoři nepočítají.
Masné krámy chystají i letos řadu tematicky zaměřených gastronomických akcí. Letošní novinkou bude červnová Exotika. Nejbližší gastroakce - Dny slovenské kuchyně - proběhne od 18. do 23. února.
Letos si českobudějovická restaurace Masné krámy připomíná dvě významná výročí. Ve čtvrtek 13. února uplyne již 650 let od okamžiku, kdy císař Karel IV. nařídil původní masné krámy na dnešním náměstí Přemysla Otakara II. zbourat a přesunout do Krajinské ulice na místo, kde stojí dodnes.
Restaurace Masné krámy pak byla pro veřejnost otevřena 1. října 1954, tedy před téměř 60 lety. V restauraci se vždy čepovalo výhradně pivo z pivovaru Budějovický Budvar.
Tisková zpráva
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.