čtvrtek 28. října 2021 Státní svátek

Za slovenskou kuchyní nejezděte daleko

Tradiční cimbálová muzika, restaurace provoněná haluškami a na dveřích visí menu ve slovenštině. To do Budějc zavítaly oblíbené Dny slovenské kultury.

A já jsem pro vás, milí Budějčáci, vyzpovídala šéfkuchaře Luďka Hausera z Masných krámů.

Ten mi prozradil, jak se to vůbec má se slovenskou kuchyní. A také jsem dostala ochutnat nefalšované halušky. To byla ale dobrota!

Jak se od sebe vůbec liší česká a slovenská kuchyně? Vždyť do roku 1993 jsme byli jeden stát.

„Na Slovensku jsou opravdu typické halušky, na ty narazíte všude. Řekl bych, že je to výborné jídlo na zimu.“

Pokud si dobře pamatuji, tak halušky jsou jakési bramborové noky přelité sýrovou omáčkou, je to tak?

„Základem jsou nastrouhané brambory, vajíčko, mouka a mléko. Pak z toho uděláme těsto, kam někdo může přidat i vařené strouhané brambory. Přes hrubé síto se pak malé nočky zaváří v horké vodě. Pak se na to dává rozpuštěná brynza (měkký, míšený a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra – pozn. redakce) se smetanou a vyškvařená slanina. Dalším druhem halušek jsou strapačky. Je to přírodní pokrm, kam se přidá zelí, uzené maso a vyškvařené sádlo ze slaniny.“

Jak se vy osobně učíte slovenská jídla?

„V Masných krámech je tradice slovenské kuchyně dlouhá, jezdili sem jejich kuchaři a my k nim. Teď už tedy kuchaři nemění, ale pořád k nám jezdí slovenská cimbálová kapela.“

Na Slovensko se jezdíte podívat?

„Ano, rád. Jejich kuchyně je opravdu vynikající. Nejvíce si dávám halušky. V jejich kolibě na salaši už mají trochu brambory našedlé, jak oxidují, takže to je potom výborné jídlo.“

Kromě halušek, co se na Slovensku ještě hodně vaří?

„Docela dost dělají jehněčí maso, což my také teď vaříme. Nesmíme hlavě zapomenout na jejich ovčí sýry. Což je brynza, korbáčiky anebo parenica.“

Když si budu doma chtít udělat pravé slovenské jídlo, seženu v Budějcích vůbec ty správné ingredience?

„Brynzu už dneska seženete kdekoliv. A jsou to kvalitní věci. Ale poradím: kvalitnější brynzu si kupte v létě, protože to mají ovce na pastvě čerstvou a zelenou trávu.“

Co nejvíce Budějčákům chutná?

„Zase jsou to brynzové halušky. Pak kombinujeme brynzové halušky se strapačkami, aby lidé mohli ochutnat obojí. Jehněčí maso si hosté také dávají, například v Jánošíkově špízu. Pak tu máme i specialitu, což je šmirkas. Je to pomazánka z brynzy s feferonkou. Takže to jde parádně k pivu. K tomu se ještě dává talířek s cibulí, vy si chleba s pomazánkou do cibule prostě připlácnete a můžete jíst.“

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přihlášení uživatele

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.