Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Biologické centrum v Budějovicích zahájilo výzkum koronaviru

Českobudějovické biologické centrum Akademie věd ČR zahájilo výzkum koronaviru. Vědci připravují několik projektů, které by mohly pomoci v boji s pandemií onemocnění covid-19. Biologické centrum se chce například zaměřit na výzkum diagnostiky a léčby koronaviru.

„Na konci března jsme získali povolení pro nakládání s koronavirem od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, které nám umožňuje pracovat s živým virem a studovat jeho biologické vlastnosti a chování v buňkách. Takové povolení máme pro celou řadu dalších vysoce rizikových virů, jako jsou například viry vztekliny, žluté zimnice, Dengue nebo japonské encefalitidy," řekl ředitel biologického centra a virolog Libor Grubhoffer.

Vědci zahájili i spolupráci s fyzikálním ústavem akademie věd, který vyvíjí senzor na detekci koronaviru s vysokou citlivostí. Měl by vir objevit nejen v tělních tekutinách, ale i v jiných vzorcích, jako jsou stěry z různých povrchů nebo voda. „Naším úkolem je otestovat a vybrat pro biosenzor protilátky, které specificky rozpoznávají virus SARS-CoV-2. Následně poskytneme kolegům virus v neinfekční podobě pro testování a nastavení technologie. Jakmile bude senzor nastavený, začneme ověřovat jeho funkčnost jak na vzorcích od pacientů, tak případně i na vzorcích z prostředí, do kterých budeme přidávat virus ve stanovených množstvích," uvedl virolog z českobudějovického pracoviště Václav Hönig.

Biologické centrum je jedním z míst v Jihočeském kraji, které analyzuje vzorky odebrané od lidí s podezřením na koronavirus. Zatím vědci prověřili 896 vzorků, z nichž 28 bylo pozitivních.

Autoři | Foto Biologické centrum akademie věd České republiky

Štítky věda, koronavirus, České Budějovice, COVID-19, výzkum, virus, Akademie věd České republiky, Libor Grubhoffer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biologické centrum v Budějovicích zahájilo výzkum koronaviru  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.