Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech ubylo meziročně 40 procent turistů z ciziny, nejvíc v České republice

V Jihočeském kraji se za první letošní čtvrtletí ubytovalo 168 440 turistů. Je to meziročně o 29 procent méně. Z ubytovaných hostů bylo 54 925 zahraničních, jichž meziročně ubylo o 40 procent, což je největší propad v celé České republice. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V České republice turistů meziročně ubylo o 22,2 procenta, bylo jich 3,1 milionu. Propad návštěvnosti souvisí s pandemií koronaviru.

Jihočeský kraj, který byl dlouhodobě třetím nejnavštěvovanějším krajem v republice po Praze a Jihomoravském kraji, v tomto srovnání nyní klesl na sedmé místo. Více turistů, než do jižních Čech přijelo v prvním čtvrtletí do Prahy, na jižní Moravu, do Královéhradeckého, Karlovarského, Libereckého i Moravskoslezského kraje.

Turisté v ubytovacích zařízeních na jihu Čech v prvním čtvrtletí v součtu strávili 490 301 nocí, což znamená meziroční pokles o 18 procent. I v této kategorii platí, že více v regionu přespávali tuzemští turisté, jejich podíl na nocích strávených v ubytovacích zařízeních tvořil téměř 77 procent. Meziročně je to ale pokles o 15 procent.

„Vzhledem k tomu, že v březnu už pandemie koronaviru nabíhala v okolních státech, vliv tam určitě je. Pokles u zahraničních hostů je pochopitelný, protože už přestávaly létat linky z Asie. Ještě k tom byla poměrně slabá zima, což se mohlo odrazit u domácích návštěvníků. Podle našich statistik v březnu vždy návštěvnost kraje už vystřelila nahoru,“ řekl ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek.

V jižních Čechách se loni za celý rok ubytovalo 1,788 milionu turistů, o 3,5 procenta více než v roce 2018. Téměř dvě třetiny hostů v Jihočeském kraji byly z Česka.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, turistika, koronavirus, 1.čtvrtletí, ČSÚ, Jihočeský kraj, Česko, Český statistický úřad, pandemie covidu-19, Praha, Jihomoravský kraj, Královéhradecký kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech ubylo meziročně 40 procent turistů z ciziny, nejvíc v České republice  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.