Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nejvíce nám mohou pomoci občané. Proti koronaviru bojujme ohleduplností, říká krajská hygienička Kvetoslava Kotrbová

Čím dál častěji je v médiích skloňováno jméno Kvetoslavy Kotrbové. Ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje nyní čelí nelehké situaci. Kvůli koronaviru funguje celá stanice už sedmý měsíc pod extrémním zatížením. Sama Kotrbová smeká před kolegy, kteří ve své práci nepolevují. A zároveň dodává, že nejvíce mohou pomoci k zvládnutí situace samotní občané.

Jak se vaše práce proměnila ve srovnání s loňským rokem?
Naprosto zásadním způsobem. Pracuji v hygienické službě více než třiatřicet let, ale takové vytížení na hranici fyzického zvládání jsem nezažila. Bohužel, v průběhu posledních desítek let docházelo k personálnímu i odbornému oslabování oboru, na což jsme v minulosti často upozorňovali, a nyní musíme situaci řešit tak, že abnormálně přetížený protiepidemický odbor posilujeme kolegy z jiných odborů. Za ty ale musí zvládat jejich práci jiní, máme svoje běžné povinnosti v jiných oblastech ochrany veřejného zdraví, které nepočkají. Třeba v létě kontroly táborů, kdy se u nás rekreuje na čtyřicet tisíc dětí, to je suverénně nejvíc z celé republiky.

Dá se tedy říci, že je hygieniků málo? Jak se k tomu postavil stát?
Na takto extrémní sedmiměsíční permanentní zatížení, kdy zatím nevidíme světlo na konci tunelu, ano. Dostali jsme od ministerstva prostředky na osm nových pracovních míst, probíhají výběrová řízení a nové kolegy již nabíráme, za to díky, ale potřebují čas na zaučení, to je logické. Pomohli nám armádní medici, děkujeme moc, ale těm začíná semestr. Pomoc nám nabídl Jihočeský kraj, kde budeme zaškolovat jejich pracovníky pro pomoc při trasování v call-centru, které jsme zřídili, a dnes aktuálně i policie. Za to veliký dík, je to od obou institucí nesmírně kolegiální gesto. Vůbec, všude kudy chodím, chválím spolupráci s krizovým štábem kraje a s kolegy z dalších složek integrovaného záchranného systému – s hasiči, s policisty a cizineckou policií, samozřejmě zdravotnickou záchrannou službou kraje a nemocnicemi, které odvádějí neviditelnou obrovskou práci. Hned od začátku, a my jsme s opatřeními začínali opravdu brzo, máme nastaveny až přátelské vztahy a pomáháme si, jinak bychom to nedávali. Ne všude to tak mají… Proto jsme měli dlouhodobě nejlepší čísla výskytu, ale od rozvolnění v létě, kdy vám do kraje přijedou desítky tisíc turistů a dětí na tábory, počet importovaných případů roste jako jinde, to je z epidemiologického hlediska logické.  

Další rekordní nárůst na jihu Čech. Sedm desítek nových případů koronaviru, jednatřicet uzdravených a dvě úmrtí

Hygienici opět registrují rekordní mezidenní nárůst nakažených koronavirem na jihu Čech. Během pátku přibylo 72 nových případů. Jednatřicet nemocných se uzdravilo, dva zemřeli. Podle hygieniků není vyloučeno, že při zhoršení situace opět dojde k...

Lidé si v některých krajích stěžují, že dlouho čekají na odpověď nebo jim nikdo nebere telefon, když volají na krajskou hygienickou stanici. Důvodem je přetížení. Je to případ také Jihočeského kraje?
Nemyslím si, že je to případ Jihočeského kraje, ale může se samozřejmě stát, že se někdo nedovolá. Já jsem sloužila první víkend na telefonu někdy v únoru. Lidé byli vystrašení a volali kvůli informacím nepodstatným nebo lehko dohledatelným jinde. Nyní jsme obecně poučenější, v tom se situace změnila. Ale stačilo, aby se v některém místě cosi rozkřiklo, a byli jsme zavaleni, nebylo výjimkou třeba sedm set telefonátů o víkendu, všechny prakticky na jedno téma a z jednoho města.

Kvetoslava Kotrbová
Mezi lety 2011 až 2015 působila na Zdravotně sociální fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích na Katedře veřejného a sociálního zdravotnictví jako vedoucí katedry. Její současné odborné zaměření je epidemiologie infekčních onemocnění, prevence neinfekčních nemocí, zdravotní politika, sociálně ekonomická a zdravotnická problematika drog. Publikuje práce v rámci své specializace. Mezi lety 2002 až 2010 působila jako statutární zástupce v Kontaktním a doléčovacím centru pro drogovou závislost České Budějovice. V roce 2020 neuspěla ve výběrovém řízení na hlavního hygienika České republiky.

Co vám nyní zabírá nejvíce času?
My se snažíme opravu poctivě depistovat, módně se tomu říká trasovat, depistáž je vedle zdravých postojů veřejnosti a osobní odpovědnosti lidí základ úspěchu. Ale potřebujeme získávat pravdivé a komplexní informace od dotčených osob v kontaktu.

Takže vám práci komplikují také samotní nakažení?
Občas se nám stane, že byl někdo někde, kde být neměl, nebo s někým, s kým být neměl. Ale zapomíná, že na druhém konci drátu sedí obvykle zkušený praktik, který dokáže poznat, když někdo mlží. A je třeba si uvědomit, že nepravdivé nebo nedostatečné informace mohou ohrozit zdraví dalších. A každá depistáž, to mohou být v jednom jediném případě i desítky telefonátů a prověřování. To jsou hodiny a hodiny práce od rána do noci, sedm dní v týdnu. Já osobně smekám před kolegyněmi, protože u nás pracují v drtivé většině ženy, které mají svoje rodiny, za jejich obrovské nasazení. Koronavirus nás neskutečně semknul, ale vidím, jak jsou za ty měsíce unavené. Včetně mně. Přemýšlím, jak jim ulevit, ale zatím to nejde. Práce významně zasahuje i do našich osobních rodinných životů. A pak si někde přečtu, bohužel i z úst některých regionálních politiků, ty věty o chřipečce a mediálním humbuku. Ne, není to sezónní chřipečka, je to vysoce infekční SARS, a tak málo o tom, jak se bude chovat dál, zatím víme. A tak s ním jako epidemiolog musím a budu zacházet.

Jaký vývoj situace v kraji predikujete?
Bezpečnostní radu Jihočeského kraje jsem v úterý osmého září informovala, že krajská hygienická stanice připravuje vzhledem k významnému nárůstu nových případů regionální opatření, která měla platit od pondělka. Chtěla jsem, aby školy, podniky a instituce měly čas na přípravu. Jsem ráda, že přišlo celoplošné opatření, které má vždy významně větší efektivitu než dílčí opatření regionální. Nyní je potřeba počkat minimálně dva týdny, než se projeví v praxi. Nicméně jsem připravena jít i nad rámec stávajících opatření, pokud to bude situace například ve školách vyžadovat. Na co jsou školy, kde se neučí, podniky, kde se nevyrábí? To přeci nechceme. Proto musíme chtě nechtě přijmout jistá omezení osobního pohodlí a vrátit se k odpovědnosti, jakou jsme měli na začátku, v březnu, dubnu.

Jak by mohl vypadat nejpesimističtější koronavirový scénář na podzim?
Ze zásady nejsem pesimista. Chřipková epidemie u nás trvá řadu týdnů, v některých věkových skupinách je výskyt akutních respiračních infekcí a chřipkových onemocnění i násobně výše než je epidemický práh tisíc pět set případů na sto tisíc obyvatel, graduje v týdnech od prosince do února, března. Kombinace chřipek s koronavirem v jednom časovém intervalu přinese problémy praktickým lékařům a nám epidemiologům při detekci, a může fatálně postihnout i výrobní podniky a hlavně školy. Jsem proto ráda, že některé jihočeské podniky nebo nemocnice již začaly přispívat na očkování proti chřipce svým zaměstnancům a myslím, že zájem o očkování proti sezónní chřipce v říjnu, kdy bude k dispozici aktuální vakcína, výrazně vzroste. Věřím, že nyní přijatá opatření budou mít efekt a zastaví současné masivní nárůsty ještě před souběhem COVID-19 a ILI, čili „pravých“ chřipek.      

Je správnou cestou trasovat jen vážné případy, což byla varianta, o které se mluvilo, nebo naopak navýšit kapacity pro dokonalé testování?
Zatím stíháme trasovat, nedohledáme skutečně pouze ojedinělé případy, to je zanedbatelné. Osobně jsem pro to, dokud to bude únosné, masivně depistovat. Věřím, že díky celoplošným opatřením nebude nutné přijímat strategii selektivního testování, ale vyloučit to nemohu.   

Jaká pomoc od státu by vám, jako hygienikům, nyní pomohla?
Nám mohou nejvíce pomoci sami občané, jednoznačně. Oni to mají ve svých hlavách, my řešíme až následky. Onemocnět může opravu každý, to není stigma, ale každý může proti tomu bojovat tak jednoduchými věcmi jako je prostá ohleduplnost. Rouška nebolí, dezinfekce svědí jen chvíli, rozestupy neobtěžují, nepít z jedné láhve bychom neměli ani bez koronaviru. Kolegové hovoří o třech R: Roušky, Ruce, Rozestupy. Já přidám podle mne dvě neméně důležitá R: Rozum a Respekt. Vlastně tři: Rozvaha. Nesmíme mít strach, ten je opravdu zbytečný, a prosím spoluobčany seniory, aby se opravdu netrápili, to je zbytečné. Ale musíme mít respekt, ten je na místě. A s respektem a rozvahou se chovat k sobě a druhým. Tak se držme… 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČSSD Jihočeský kraj

Štítky koronavirus, KHS, hygiena, Kvetoslava Kotrbová, rozhovor, COVID-19, Jihočeský kraj, Krajská hygienická stanice, chřipka, České Budějovice, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, Cizinecká policie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvíce nám mohou pomoci občané. Proti koronaviru bojujme ohleduplností, říká krajská hygienička Kvetoslava Kotrbová  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.