Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Celoplošné testování na koronavirus v Česku zatím v plánu není

Není to tak dlouho, co se ministr zdravotnictví Roman Prymula (ANO) nechal slyšet, že nechá otestovat celou populaci v Česku na koronavirus. Podle odborníků se celý záměr jevil od začátku jako nereálný především z kapacitních důvodů. To včera nepřímo ministr potvrdil, když ze záměru ustoupil.

Roman Prymula podle svého pondělního vyjádření nepředpokládá testování celé populace v České republice. Rozsáhlejšímu testování by podle něj mělo předcházet ověření spolehlivosti antigenních testů v regionech typu Karvinska a Uherskohradišťska. Právě antigenní testy by měly sehrát výraznou roli při plošném testování. Jejich výhodou je, že jsou levnější a rychlejší oproti klasickým PCR testům. Jako zásadní problém se jeví jejich nepřesnost.

Zatím není ani jasné, kdo bude testování provádět. Ministerstvo zdravotnictví údajně vede debatu s praktickými lékaři. Prymula zmínil ale i zubaře a další kategorie lékařů.

Plošnější testování by podle Prymuly následovalo až po ověření toho, jestli antigenní testy dokážou zachytit dostatečný počet případů nákazy. „Až budeme mít jistotu, že záchytnost v tom modelu je taková, jakou chceme mít, tak bychom šli do plošnějšího schématu s tím, že určitě nepůjdeme do modelu, kdy bychom protestovali kompletně celou populaci,“ shrnul ministr zdravotnictví.

Prymula přitom ještě před nedávnem mluvil o celoplošném testování, které by bylo zadarmo a dobrovolné s očekávanou účastní zhruba šesti milionů osob.

Plošné testování schválil naopak slovenská vláda. Přípravu a samotné testování pod názvem Společná zodpovědnost provede armáda, zapojeny budou do něj i další složky státu. Podle vlády jde o poslední možnost před celostátní karanténou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto vlada.cz

Štítky koronavirus, testování, Roman Prymula, Česko, ANO 2011, rychlý antigenní test, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Uherské Hradiště, okres Karviná, Vláda Slovenské republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Celoplošné testování na koronavirus v Česku zatím v plánu není  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.