Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Index PES je na jihu Čech vyšší než průměr v Česku. Nemoc se nejvíc šíří v rodinách

Index koronavirového rizika je v Jihočeském kraji vyšší, než ukazuje průměr v České republice. Skóre protiepidemického systému (PES) je na jihu Čech nyní 67, v republice pak činí 57. Index v kraji však za poslední týden mírně klesl. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Před týdnem měl Jihočeský kraj index míry rizika 70. V následujících dnes klesl na 62, ale nyní vzrostl na 67. V mezitýdenním srovnání se snížil počet aktivních případů koronaviru v regionu. Index rizika vytvořilo ministerstvo zdravotnictví, aby určoval skóre podle několika aspektů. Rozmezí je od nuly do 100. Index má podle údajů z regionů v republice značné rozpětí. Zatímco například v Praze vykazuje hodnotu 42, na Vysočině to je 75.

„Z celkového pohledu podle číselných ukazatelů je vývoj epidemické situace v Jihočeském kraji pozitivní, dochází ke kontinuálnímu poklesu u většiny klíčových parametrů, avšak počet denních přírůstku ve stovkách případů ve spojení s vysokým podílem případů v seniorní skupině obyvatel, záchytem v zařízeních poskytovatelů sociálních služeb a vysokým podílem pozitivních testů z celkového počtu provedených testů je stále signálem zhoršené epidemiologické situace ve výskytu onemocnění covid-19," komentovalo ministerstvo zdravotnictví vývoj na webu.

V Jihočeském kraji je nejnižší index na Písecku, a to 52. Nejvyšší skóre pak má Strakonicko, kde index k dnešku dosahuje 77.

Covid se na jihu Čech šíří nejvíce v rodinách

Podle údajů hygieniků tento způsob nákazy tvoří až třetinu nových případů. Například ve čtvrtek evidovali 237 nových pacientů, z nichž 76 pocházelo z kontaktů v rodině. „Šíření nákazy v rodině je specifické v tom, že lze proti němu těžko bojovat nějakými opatřeními. Asi například nemůžeme očekávat, že doma budou blízcí nosit roušky. Spíš bychom měli být zodpovědní a pokud někdo začne mít příznaky, tak se podle toho řídit," uvedla ředitelka krajské hygieny Kveta Kotrbová. Dodala, že v takovou chvíli by se například měl případný nemocný člen rodiny více od ostatních distancovat.

Podle údajů hygieniků je nyní v kraji 4211 pacientů s koronavirem. Znamená to pokles o 2300 případů za poslední týden. Před 14 dny bylo v kraji dokonce o 5000 více pacientů než nyní. „Ale asi si všichni představovali, že pokles bude ještě výraznější. Uvidíme, jak se projeví případné rozvolňování opatření. Určité nebezpečí v možném novém nárůstu bych viděla například v případu otevření barů a podobných podniků," řekla Kotrbová.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, PES, nákaza, Česko, rodina, Protiepidemický systém České republiky, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, COVID-19, pacient, Praha, Krajská hygienická stanice, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

eva kočerová

....Strakonice první vlna minula....tak to teď musí dohnat.....Zkrátka před virem nikdo neuteče....musíme se promiřit....a až se promoříme....začnou nás očkovat...

Sobota, 28. listopadu 2020, 00:50Odpovědět

eva kočerová

......ten virus si pacienti nosí domů ze Strakonické nemocnice......ta je prý celá zamořená .... a Sušice nebude pozadu.....

Sobota, 28. listopadu 2020, 00:48Odpovědět

Index PES je na jihu Čech vyšší než průměr v Česku. Nemoc se nejvíc šíří v rodinách  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.