Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Jihočeský kraj by měl po svátcích mít 950 vakcín proti covidu

Jihočeský kraj by měl po vánočních svátcích obdržet 950 vakcín proti koronaviru. Jedná se o část z objemu očkovací látky, která do ČR dorazí po vánočních svátcích. Jihočeský kraj chce v první řadě očkovat seniory nad 65 let s rizikovými faktory. Novinářům to řekl jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

"Budeme o tom jednat s řediteli jihočeských nemocnic. Navrhnu, aby vakcínu dostali hlavně starší lidé se zdravotními problémy, kteří jsou hospitalizovaní, nebo jsou v sociálních pobytových zařízeních," vedl Kuba.

Do rizikové skupiny patří lidé s chronickými respiračními nebo oběhovými potížemi. Dále se může jednat o pacienty s vysokým krevním tlakem a cukrovkou. "Chtěli bychom, aby vakcínu dostalo také co nejvíc klientů z domovů pro seniory. Mohli by se potom například více setkávat s příbuznými," uvedl hejtman.

Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) by měla látku firmy Pfizer schválit 21. prosince. Do dvou dní ji pak má schválit Evropská komise. Jako první se budou většinou očkovat zdravotníci v nemocnicích, kde se starají o pacienty s covidem-19 ve vážném stavu. Od firmy Pfizer má Česko objednány dva miliony dávek, dodávány budou postupně.

V prvním čtvrtletí ministerstvo zdravotnictví očekává, že by mohla být očkovací látka od různých výrobců asi pro milion lidí. Jenom seniorů, kteří mají být mezi prvními očkovanými spolu se zdravotníky a mladšími vážně chronicky nemocnými, je více než 2,3 milionu. Celkově má ČR objednánu očkovací látku pro 6,9 milionu lidí, doobjednat může ještě další. Zájem má asi 40 procent populace, 20 procent je nerozhodnutých.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, koronavirus, vláda, správa, Jihočeský, Jihočeský kraj, Vánoce, Česko, Martin Kuba, ODS, Evropská léková agentura, Pfizer, Evropská komise, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, očkování proti COVID-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj by měl po svátcích mít 950 vakcín proti covidu  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.