Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

První očkovací vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí na jih Čech na Silvestra

První dávky očkovací vakcíny proti onemocnění covid-19 by měly na jih Čech dorazit poslední den letošního roku. V pondělí o tom informoval Krajský úřad Jihočeského kraje. Vakcíny by měly být v první vlně určeny hlavně pro zdravotníky.

Mezi svátky by měla dorazit necelá tisícovka vakcín, která bude určena zdravotníkům. „Celkem 375 vakcín půjde do českobudějovické nemocnice, po další stovce je rozvezeme do dalších okresních nemocnic,“ uvedl před Vánoci hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Během ledna dorazí do kraje dalších 9 750 vakcín. „Ty půjdou na ochranu zdravotního a sociálního systému. Budeme očkovat lékaře, zdravotníky, záchranáře, seniory v domovech s pečovatelskou službou, seniory v terénních službách, pracovníky v sociálních službách, očkování nabídneme praktickým lékařům, kritické infrastruktuře jako hasičům a dalším,“ přiblížil hejtman.

Očkování proti koronaviru dostanou nejdřív zdravotníci. První vakcíny dorazí na jih Čech po svátcích

V okresních městech v Jihočeském kraji by měla podle hejtmana Martina Kuby vzniknout vakcinační centra, která by zajišťovala očkování na covid-19. Spuštěna budou ale až poté, co bude mít kraj dostatečné množství očkovacích látek. První vakcíny by...

Prvním očkovaným proti onemocnění covid-19 v Česku byl v neděli premiér Andrej Babiš (ANO). Společně s ním dostala vakcínu pětadevadesátiletá válečná veteránka Emilie Řepíková. Vakcínu proti onemocnění dostalo v Česku za první den očkování asi 1260 lidí v Praze a v Brně, většinou šlo o zdravotníky. 

Mezi prvními očkovanými v tuzemsku byl také známý chirurg Pavel Pafko. Ten podle svých slov nerozumí té části populace, která váhá s očkováním. „Nerozumím těm pětačtyřiceti procentům českých obyvatel, kteří váhají s vakcinací,“ řekl Pafko. Podle něj by lidé měli věřit lékařům nikoliv až v době, kdy se dostanou na jednotky intenzivní péče, ale i při prevenci. Podle něj je přitom mnoho lidí, kteří se nemohou nechat očkovat s nejrůznějších důvodů.

Podle Pafka by se lidé, kteří se očkování bojí, měli poradit se svým lékařem. Vakcína od firem Pfizer a BioNTech má podle něj třiadevadesátiprocentní účinnost a byla otestována na více než 40 tisících lidech, není tak podle něj proč se obávat.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Facebook.com/AndrejBabis

Štítky koronavirus, vakcína, očkování, Jihočeský kraj, Česko, nemoc, COVID-19, silvestr, Pavel Pafko, Martin Kuba, ODS, Nemocnice České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První očkovací vakcíny proti onemocnění covid-19 dorazí na jih Čech na Silvestra  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.