Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

FOTO: V Jihočeském kraji začalo očkování proti onemocnění covid-19. První vakcínu dostal emeritní primář infekčního oddělení

V Jihočeském kraji dnes začalo očkování proti onemocnění covid-19. První vakcínu dostal za přítomnosti novinářům emeritní primář infekčního oddělení Václav Chmelík. Kraj ve středu obdržel prvních 975 dávek vakcíny, které dostanou zdravotníci. 375 dávek je určeno pro českobudějovickou nemocnici, každá další okresní nemocnice dostane po 100 dávkách.

„Poptávky od zaměstnanců nemocnic máme vyšší, takže 7. ledna nám dorazí další vakcíny. Podle zpráv ministerstva zdravotnictví by nám během ledna mělo průběžně dorazit dohromady 11 700 vakcín,“ shrnul hejtman Martin Kuba (ODS). Ten zároveň dodal, že se v první vlně naočkovat nenechá.

„Očkování podporuji a určitě se naočkovat nechám. Nemyslím si ale, že bych měl být mezi prvními a tím sebrat vakcínu někomu, kdo ji opravdu potřebuje a je více ohrožen na životě,“ vysvětlil.

První vakcíny, které do Jihočeského kraje dorazí v průběhu ledna, jsou podle hejtmana určeny především pro zdravotníky, seniory v seniorských domech, pečovatele, praktické lékaře a pro první linii, která se o pacienty stará. „Oslovili jsme řadu organizací a praktické lékaře. Myslím si, že to bude dohromady skupina kolem deseti až jedenácti tisíc lidí, které lednovou várkou naočkujeme,“ doplnil Kuba.

Podle hejtmana Martina Kuby bude v nejbližších týdnech nejdůležitější rozšířit očkování na co nejvyšší počet seniorů. Dodal, že pokud vakcínu dostanou lidé nad 65 let, umožní to dlouhodobě zrušit řadu opatření a omezení souvisejících s koronavirem.



Symbolicky prvním očkovaným v Jihočeském kraji se dnes stal emeritní primář infekčního oddělení Václav Chmelík. „Tahle nemoc naštěstí přišla ve chvíli, kdy světová věda a především molekulární biologie a další přidružené obory, jsou nesmírně vyvinuté a v době, kdy se prakticky již deset let vyvíjely nové očkovací látky. Když přišel tento virus, byl identifikován během měsíce. Už 10. ledna začaly firmy vyvíjet očkovací látku proti němu. Nikoliv však od nuly, ale už měly připravené metody, jak budou látky upraveny. To, že ta vakcína byla vyvinuta tak rychle, není nic podezřelého. Naopak, je to obrovský úspěch světové vědy,“ reagoval emeritní primář na častý argument odpůrců očkování, kteří upozorňují na podezřele rychlý vývoj vakcíny.

Nejen na jihu Čech, ale také v celé republice, raketově přibývá nakažených. Jen za středu zaznamenali hygienici 957 nových pacientů v Jihočeském kraji, což byl největší denní nárůst od 7. listopadu. V celé republice přibylo za stejný den zhruba 17 tisíc nakažených. To je zatím nejvyšší denní nárůst od vypuknutí pandemie. Od března v souvislosti s koronavirem zemřelo v kraji 647 lidí.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky ČR, koronavirus, správa, očkování, Jihočeský, vakcína, Jihočeský kraj, COVID-19, Václav Chmelík, Martin Kuba, Nemocnice České Budějovice, ODS, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: V Jihočeském kraji začalo očkování proti onemocnění covid-19. První vakcínu dostal emeritní primář infekčního oddělení  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.