Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Další zpřísnění opatření? Rozhodne středa. V žádném případě není možné uvažovat o rozvolnění, říká ministr Blatný

Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) včera diskutovala o případném zpřísnění opatření, zatím ho nelze vyloučit. Pro hodnocení je třeba vyčkat na data o počtech nakažených z příštích dvou až tří dní. Řekl to na tiskové konferenci. V posledních dnech se podle odborníků zřejmě pomalu začínají projevovat přísnější protiepidemická opatření přijatá 27. prosince.

"V žádném případě není možné uvažovat o nějakém rozvolnění," řekl Blatný. V sobotu testy ukázaly 8406 nově pozitivních, což bylo proti minulému týdnu o 3400 víc. V neděli jich bylo stejně jako v pátek naopak méně než před týdnem.

Ministr také prezentoval, že protiepidemická opatření přijatá v Česku jsou srovnatelná s těmi, která přijala většina okolních evropských zemí. "Napříč celou Evropou prochází koronavirus tak, že zasahuje všechny země závažně. Velké rozdíly nejsou," uvedl ministr.

Jak je to v zahraničí?

Srovnatelný nebo přísnější noční zákaz vycházení a omezení shromažďování mají podle Blatného například Francie, Německo, Slovinsko, Slovensko, Irsko nebo Maďarsko. Některé mají navíc vycházení omezeno i vzdáleností od bydliště. Shodně uzavřené provozovny má Rakousko, Německo, Francie nebo Velká Británie. "Tento sektor je velmi rizikový a všechny země se k němu chovají shodně," doplnil ministr.

Otevřené obchody jen se základními potřebami má Rakousko, Dánsko, Německo nebo Nizozemsko. V Maďarsku jsou otevřené jen dopoledne a o víkendu vyhrazené starším 65 let. Školy jsou kompletně zavřené a na distanční výuce v Německu a v Polsku vyjma mateřských. V Rakousku se mají otevřít příští týden. Na Slovensku prodloužili prázdniny do 10. ledna a teď učí distančně. Plán na otevření školek a základních škol je 25. ledna. Podobná opatření mají podle Blatného okolní země také pro kulturu či sport.

Pokud už začal počet nových případů klesat, v nemocnicích se to podle Blatného projeví nejdříve za týden. "Teď je potřeba nemocnice opravdu vyprázdnit. Protože kdyby přišla nějaká další vlna nebo i jenom vlnka, tak nastoupí do nemocnic, které jsou už teď přetížené," dodal.

Nedostatek kapacit

Nemocnice zejména v Karlovarském a Moravskoslezském kraji si stěžují na nedostatek kapacit. Problémem je spíše nedostatek personálu než lůžek. V posledních dnech se pacienti převážejí i mezi jednotlivými nemocnicemi. Karlovarský kraj požádal vládu, aby požádala o pomoc Německo, kam by bylo možné pacienty přesunout. Premiér Andrej Babiš (ANO) i ministr Blatný v neděli uvedli, že dostatečné jsou kapacity v okolních krajích.

Některé německé spolkové země mají podle něj volné kapacity na jednotkách intenzivní péče třeba 14 procent, v Česku je průměrně 20 procent. "Nebylo by korektní chtít pomoc po někom, kdo je na tom stejně špatně jako my," řekl. Situaci vyřeší ČR za pomoci dispečinku intenzivní péče vnitrostátně. "Byť je to za cenu složitějších logistických operací," dodal.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky ČR, vláda, koronavirus, Blatný, Jan Blatný, ANO 2011, Německo, nemocnice, Česko, Rakousko, Francie, Slovensko, Maďarsko, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiřina Buresova

Takže… díky tomuto všemu je nebezpečí koronaviru neboli Covidu-19 srovnatelné s mírnou až vážnou chřipkovou sezónou. A ano, koronavirus zabíjí… to zajisté. Tak jako chřipka, ale není tak smrtelný jako nemoci, se kterými žijeme stovky let bez takové mediální pozornosti. Možná se ptáte, testy ukazují, že pouze 5-10 % lidí má protilátky, a abychom byli v bezpečí, potřebujeme 70-80 % lidí, že? Takže se tomu ani neblížíme? Ne… To, co vám bylo řečeno, neodráží realitu. Nejprve se podívejme na úžasnou věc – náš imunitní systém, který tvoří vrozená imunita, vaše kůže, sliny, žaludeční kyseliny, komenzální flora a mnohem více.Ze Pane Blatny jako udajny doktor by jste to mel vedet

Úterý, 12. ledna 2021, 17:58Odpovědět

Jiřina Buresova

Nejprve se vraťme a podívejme se znovu na zabijácký koronavirus. Virus, který byl tak hrozně nakažlivý, tak hrozně smrtelný, a neměl žádný lék. Nezávislá věda nyní ukazuje, že je méně nakažlivý než chřipka, že je zhruba stejně smrtelný jako vážná chřipka, a existuje spousta vědeckých důkazů, že existuje cenově dostupný, spolehlivý, bezpečný a funkční lék, který lze brát v prvotních fázích nemoci, díky kterému i lidé nebudou muset být hospitalizováni.

Úterý, 12. ledna 2021, 17:56Odpovědět

Jiřina Buresova

otazka prou neustale lzou.Odpoved hodi se jim to do kramu,ale lhat mohou do te doby dokavad jim to dovolime ze

Úterý, 12. ledna 2021, 17:49Odpovědět

Pavel Obr

Vyserte se na vládu je to jeden blb vedle druhého.

Úterý, 12. ledna 2021, 16:14Odpovědět

Petr Chejn

Ano ,proč nespustit, třeba vleky ,po vzoru Rakouska ??!!! Raději nechají na horách zavládnout chaos a s ním nekontrolovatelné shlukování lidí ,tudíž daleko větší možnost rozšíření nákazy !!!Bravo ,vy bando tzv. odborníků a likvidátorů živnostenské populace !!

Úterý, 12. ledna 2021, 13:40Odpovědět

Další zpřísnění opatření? Rozhodne středa. V žádném případě není možné uvažovat o rozvolnění, říká ministr Blatný  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.