Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeský kraj chce nabídnout více testů pro rakouské pendlery

Jihočeský kraj chce v případě potřeby nabídnout testování na koronavirus pro lidi, kteří dojíždějí za prací do Rakouska. Nemocnice v regionu by pendlerům nabídly termíny. Novináře o tom v tiskové zprávě informoval jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Rakousko avizovalo, že bude vyžadovat od lidí dojíždějících do zaměstnání z ČR maximálně týden starý negativní test na koronavirus. Doposud tato povinnost neplatila. „Bohužel stále nevíme přesné podmínky, které plánuje Rakousko zavést pro pendlery. Budeme se určitě snažit jim situaci usnadnit, ale musíme počkat na oficiální stanovisko rakouské strany," řekl Kuba.

Jihočeské nemocnice nabídly testy na koronavirus ve větší míře pro lidi dojíždějící za prací už minulou neděli. Původně Rakousko chtělo povinné kontroly pro pendlery z Česka zavést od 1. února, ale nakonec od záměru ustoupilo. V úterý však rakouský ministr vnitra Karl Nehammer oznámil, že země zavede povinné testy kvůli tomu, že ČR vykazuje velký počet nově infikovaných koronavirem.

„Chceme našim pendlerům situaci co nejvíce usnadnit. Zatím nemáme oficiální stanovisko rakouské strany, a není tedy ani jasné, zda se bude jednat o PCR nebo antigenní testy, ani zda bude nutné mít test k přejezdu, nebo jej dělat až na rakouské straně. Nicméně platí, že jakmile bude situace jasná, jsme připraveni na ni okamžitě zareagovat a pendlerům vyjít vstříc uvolněním víkendových testovacích kapacit," řekl Kuba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Jihočeský kraj, koronavirus, Rakousko, pendleři, Martin Kuba, ODS, Česko, COVID-19, Karl Nehammer

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj chce nabídnout více testů pro rakouské pendlery  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.