Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Lékaři varují před domácími testy na koronavirus, neodborné stěry mohou způsobit nepříjemné poranění

Lékaři varují před domácími antigenními testy na koronavirus. Při neodborné manipulaci s nimi totiž může dojít k nepříjemným poraněním. Lékaři proto doporučují navštěvovat pouze odběrová místa, kde je vyšetření bezpečné a stěr jim provede zkušený zdravotník.

Mezi lidmi se stále více rozšiřují antigenní a PCR testy, které jsou nyní dostupné pro veřejnost. Objevují se případy, kdy potom test na koronavirus provádí nedostatečně zkušený člověk, který může spíš uškodit než pomoci. Fakultní nemocnice u svaté Anny hospitalizovala ženu s poraněním zadní části dutiny nosní, ze které silně krvácela. Test na koronavirus jí totiž neprováděl zdravotník, ale nešetrný laik. 

To si bohužel vyžádalo i chirurgické řešení situace,“ uvedla primářka Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně Pavla Urbánková. K podobné situaci může dojít pokaždé, když vzorky neodebírá pracovník se zkušenostmi. I takto zdánlivě jednoduchý zákrok vyžaduje jasně stanovená pravidla bezpečného odběru, jejich nedodržení může způsobit právě silné krvácení.

Problémy mohou nastat i u častých stěrů

 „Velká četnost prováděných testů zvyšuje pravděpodobnost toho, že stěr bude proveden nedostatečně odborně edukovanou a zacvičenou osobou, což zvyšuje riziko možného poranění. Zejména, když odebírající nemá dostatek informací o anatomii dutiny nosní a nosohltanu a nepostupuje šetrně," dodává Urbánková.

Lékaři doporučují lidem, aby navštěvovali pouze odběrová místa, kde stěry provádí vyškolení zdravotníci, a zdůrazňují, že při odborně provedeném stěru se není čeho bát, protože je bezpečné.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNUSA

Štítky Nemocnice, stěry, koronavirus, svatá Anna, nebezpečné, COVID-19, zdravotnický pracovník, Fakultní nemocnice u sv. Anny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékaři varují před domácími testy na koronavirus, neodborné stěry mohou způsobit nepříjemné poranění  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.