Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Budvar i Temelín už zaměstnance na covid testují

Některé jihočeské firmy už samy testují své zaměstnance na koronavirus. Případné nové opatření vlády, která chce zavést plošné testování společností, pro ně nebude znamenat zásadní změnu. Testy na covid dělají například v pivovaru Budvar nebo v jaderné elektrárně Temelín.

"Testujeme jednou týdně všechny zaměstnance. Rozhodli jsme se pro tento krok, protože nechceme ohrozit chod podniku. Výsledky jsou zatím dobré, a nemusíme proto řešit zásadnější omezení," řekla PR manažerka pivovaru Budvar Markéta Ježková.

Jaderná elektrárna Temelín zavedla plošné testování v únoru jako součást dalších ochranných opatření. Od té doby zdravotníci denně v průměru otestují více než stovku zaměstnanců. Kromě nich je podstupují i dodavatelé jaderné elektrárny. Antigenní testy zatím zachytily dvě desítky pozitivních výsledků. "Testy plní svůj účel, protože se daří zachytit bezpříznakové pracovníky. Je to důležité před blížící se odstávkou, kdy velké množství práce bude znamenat zvýšenou koncentraci lidí. A naším úkolem je ochránit elektrárnu, která je součástí kritické infrastruktury," řekl mluvčí Temelína Marek Sviták.

Podle ředitele Jihočeského vodárenského svazu Antonína Prince chystaný vládní krok nemá velký smysl. "Zaměstnanec po směně usedne do hromadného prostředku dopravy nebo půjde nakoupit a můžeme testovat znova. Testování jedné vyčleněné enklávy nemá smysl," řekl. Dodal, že v současné době by bylo efektivnější co nejrychlejší očkování. "Pokud ale vláda zajistí plošné testování a trasování celé populace včetně následných opatření pro pozitivně testované kvalitními a plně vypovídajícími testy, pak se určitě zapojíme," řekl Princ.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FN Brno

Štítky ČR, koronavirus, hospodářství, firmy, testování, Jihočeský, COVID-19, Budějovický Budvar, Jaderná elektrárna Temelín, jaderná elektrárna, Temelín, Antonín Princ, Jihočeský vodárenský svaz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budvar i Temelín už zaměstnance na covid testují  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.