Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Některé nemocnice jsou plné. Ministr zdravotnictví chce zdravotníky z neakutní péče

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) připravuje rozhodnutí, kterým vláda do péče o pacienty s covidem zapojí více zdravotnických zařízení. K zapojení například plastických chirurgií, hospiců či lázní vyzvalo dnes kabinet uskupení Spolu. Blatný navrhne vládě, aby hejtmani mohli nařídit pracovní povinnost zdravotníkům z neakutní péče. Mohli by tak být povoláni do nemocnic, kde je poskytována akutní péče i pro covidové pacienty.

V českých nemocnicích je s covidem-19 přes 8100 lidí, což je dosud nejvíc. Úterní čísla ukazují 8162 hospitalizovaných, pondělní po revizi dokonce 8234. Dosavadní rekord byl 8155 covidových pacientů ze začátku listopadu. Dál přibývá i těžkých případů, maximum se v úterý posunulo na 1661 pacientů. Je to o sto víc než v neděli a o šest víc než v pondělí. V úterý v Česku přibylo 16 642 případů covidu. Odborníci podle Hamáčka předpokládají, že dnes by mohl počet nově diagnostikovaných atakovat 20 tisíc.

Opoziční expertní tým vyzval vládu, aby ještě dnes zasedla a zmobilizovala veškerá zdravotnická zařízení, jež by se mohla zapojit do léčby pacientů s koronavirem.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) dnes avizoval, že vláda zváží na nejbližším zasedání kvůli koronavirové pandemii uložení pracovních povinností ambulantnímu personálu, který by pomáhal v nemocnicích. Návrh podle lidoveckého poslance Víta Kaňkovského není a priori špatný, jako první by ale podle něj měli být zmobilizováni zdravotníci v lůžkových zařízeních, kteří mají k péči blíž a mohou ji začít poskytovat v řádech hodin.

Pardubický kraj už v úterý oznámil, že nemá v nemocnicích další lůžka, dnes hlásí stejnou situaci několik nemocnic ve Středočeském kraji.

Stát už v dřívějších fázích epidemie covidu povolal dvakrát na pomoc vyhlášením pracovní povinnosti studenty medicíny a ošetřovatelství. Blatný jejich znovupovolání zmínil jako jednu z možností, které ministerstvo zdravotnictví zvažuje pro případ dalšího zhoršování epidemie koronaviru a nárůstu zátěže nemocnic, v polovině února. Vedle toho ministr jmenoval zapojení specializovaných nemocnic, které se dosud na léčbě pacientů s covidem-19 nepodílely, pracovní povinnost zdravotníků z ambulantního sektoru nebo zřizování takzvaných pracovišť neodkladné pomoci, která se využívají při hromadných neštěstích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky koronavirus, vir, zdravotnictví, nákaza, covid-19, nemocnice, kapacita, pacient, zdravotnický pracovník, Jan Blatný, ANO 2011, Jan Hamáček, pandemie covidu-19, Česko, Vít Kaňkovský, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé nemocnice jsou plné. Ministr zdravotnictví chce zdravotníky z neakutní péče  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.