Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraje chtějí, aby firmy preferovaly samotesty a nezatížily centra

Rada asociace krajů chce, aby firmy neposílaly zaměstnance na testy do testovacích center, které by tím byly přetížené. Podniky by měly preferovat samotesty. Po jednání asociace krajů to řekl její předseda a jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

„Není například možné, aby se stovky zaměstnanců nahrnuly do nemocnice na testy a po pár dnech by se to celé znovu opakovalo. Pro už tak zaneprázdněné nemocnice by to byla další velká zátěž," uvedl Kuba.

Povinné testování ve středu začalo v podnicích nad 250 zaměstnanců. Firmy ho musejí u všech pracovníků dokončit do 12. března. Společnosti s 50 až 249 zaměstnanci mají povinné testování zahájit v pátek a dokončit by ho měly 15. března.

V současné době není testování povinné pro lidi, kteří pracují z domova. Nevztahuje se ani na příspěvkové, veřejné či veřejnoprávní instituce, podle ministerstva průmyslu a obchodu se jim ale podobný postup jako například v průmyslových firmách doporučuje. Vláda by měla v pátek na mimořádném zasedání jednat o zavedení povinného testování pro státní zaměstnance, a to od 10. března.

Rada asociace krajů se dnes rovněž dohodla na tom, že při povolávání dalších lékařů či nelékařských zdravotnických pracovníků do nemocnic nebudou kraje postupovat společně. „Domluvili jsme se ale na tom, že každý se rozhodne podle momentálního stavu ve svém kraji," uvedl Kuba.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Tibitanzl

Štítky koronavirus, testy, firmy, samotesty, centra, Martin Kuba, ODS, nemocnice, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraje chtějí, aby firmy preferovaly samotesty a nezatížily centra  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.