Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jihočeský kraj bude mít tento týden k dispozici zhruba 13 tisíc dávek vakcín

Celkem 13 tisíc dávek vakcín proti koronaviru by měl mít tento týden k dispozici Jihočeský kraj. Dohromady by tento týden mělo být nově proočkováno 8362 Jihočechů. Vakcíny, které kraj obdrží, jsou od společností Pfizer, Astra Zeneca a Moderna.

„To tedy znamená 8362 nově očkovaných Jihočechů tento týden,“ řekl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS) a dodal: „Druhou dávku dostanou senioři nad osmdesát let, kteří byli očkováni před třemi týdny. Ve všech Očkách pokračujeme s očkováním seniorů nad sedmdesát let a budeme na něj alokovat celých 2637 dávek Pfizeru.“

Rozdělování vakcín probíhá po okresech tak, aby v každém bylo uspokojeno zhruba stejné procento čekajících.

„Spousta z vás se na mě obracíte s dotazy, že jste sebe nebo někoho ze svých příbuzných registrovali hned 1. března a doteď nemáte termín. Je to tím, že systém neřeší kdy se zaregistrujete, ale všechny registrované seřadí podle věku. Takže pokud je vám například 71 let, tak na termín ještě čekáte a není to ničí chyba. Je to prostě jen tím, že je před vámi více „starších“ zájemců o očkování. My v těchto dnech očkujeme lidi ve věku 76 - 75 let. Mějte tedy prosím trpělivost,“ vysvětluje hejtman.

Podle něho se v kraji očkuje rychle, ale bohužel přichází málo vakcín, takže většina očkovacích center ještě ani zdaleka nevyužila maximální kapacitu. V dubnu se mají dodávky zásadně navýšit.

Už teď směřuje dalších 700 dávek mezi učitele. Pořadí určuje věk, přednost mezi pedagogy mají ti starší. „Na tyto skupiny bude alokována dodávka vakcín Moderna a navíc 700 dávek AstraZeneca pro pedagogy v okrese České Budějovice, kde jich logicky máme nejvíc. Tento týden bychom měli naočkovat v některých okresech už naprostou většinu pedagogů a v těch větších jako je Tábor, Písek, Jindřichův Hradec a logicky České Budějovice nám bude ještě určitý počet zbývat. Proto pro České Budějovice využíváme část dávek vakcíny AstraZeneca. Pedagogy očkujeme podle věku od nejstarších po nejmladší a rozhodně nechceme kvůli tomu zastavit očkování seniorů, kteří mají mnohem větší riziko, že skončí v nemocnici. Chceme, aby byli naočkováni během pár týdnů, abychom byli připraveni na otevření škol,“ dodal Kuba.

Z dodávky 2400 vakcín AstraZeneca bude 1700 k dispozici pro praktické lékaře. Ti by měli pokračovat v očkování seniorů, kteří se z nějakých důvodů nemohli dostat do očkovacích center. „Snažíme se dávky dělit tak, abychom co nejvíce uspokojili ty lékaře, kteří mají zaregistrováno nejvíc seniorů nad 80 let a zásobovali oblasti kraje, odkud je třeba do okresního Očka dál,“ uzavřel hejtman.

Kraj zatím použil více než 70 tisíc dávek protilátek proti covidu-19. Více než 16 tisíc obyvatel regionu už absolvovalo očkování dvakrát.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky ČR, koronavirus, správa, očkování, Jihočeský, Jihočeský kraj, vakcína, AstraZeneca, Pfizer, Martin Kuba, ODS, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj bude mít tento týden k dispozici zhruba 13 tisíc dávek vakcín  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.