Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na Velký pátek budou muset mít i potraviny zavřeno

Na Velký pátek budou muset mít všechny obchody zavřeno, běžně nesmějí být prodejny nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době v maloobchodě v provozu jen na Velikonoční pondělí. Nařízení vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) je zákaz prodeje na Velký pátek nesmyslný a povede jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu. Řekl prezident SOCR Tomáš Prouza. Vláda ani momentálně neumožní provoz farmářských tržišť, uvedla dnes po jednání vlády ministryně financí Alena Schillerová (za ANO).

S otevřením na Velký pátek počítal například Globus nebo Kaufland, uvedly dříve mluvčí řetězců. Podle Prouzy o otevření obchodů na tento svátek vláda diskutovala „Pan ministr Blatný (ministr zdravotnictví Jan Blatný za ANO) jakýkoliv rozumný postup odmítl. Takže platí, že v pátek musí mít obchody zavřeno," řekl Prouza.

O provozu obchodů na Velký pátek se podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) vedou diskuze trvale. Epidemická situace se nyní po zpřísnění opatření podle něj lepší a je tedy třeba v současném režimu ještě vydržet. „Jsme obezřetní, máme strach," uvedl.

Otázka farmářských trhů

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) přinesl dnes podle Schillerové na vládu otázku fungování farmářských trhů. Resort zdravotnictví ale jejich uvolnění zamítl aniž by o tématu kabinet hlasoval, řekla. S kompenzacemi pro pěstitele se ale podle Schillerové počítá. „Už před časem jsme poskytovali ministerstvu zemědělství poměrně značnou částku na kompenzace tehdy těch souvisejících provozů, když jsme zavřeli restaurace, náhle před Vánoci, a de facto tam byly poměrně velké ztráty. Ty peníze se neutratily, zůstaly v nespotřebovaných nárocích a já jsem domluvená s panem ministrem (Tomanem), že peníze budou u něho v resortu na tyto případné kompenzace," uvedla.

Zemědělci podle Schillerové mohou případně využít kompenzační bonus nebo nové programy podpory, které chystá ministerstvo průmyslu a obchodu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky obchody, potraviny, Velký pátek, koronavirus, nařízení, obchod, Alena Schillerová, Velikonoční pondělí, Tomáš Prouza, Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky, ANO 2011, vláda, Jan Blatný, Miroslav Toman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Velký pátek budou muset mít i potraviny zavřeno  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.