Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Havlíček: O otevření obchodů od 3. května rozhodne vláda ve čtvrtek

O otevření obchodů od pondělí 3. května vláda podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) definitivně rozhodne ve čtvrtek. Určující bude vývoj epidemické situace a příbytek počtu nakažených koronavirem. V maloobchodě by měly platit současné podmínky pro provoz, se žádnými dalšími mimořádnými se nepočítá.

Protiepidemická opatření bude vláda uvolňovat prostřednictvím šesti balíčků. Klíčovým ukazatelem bude počet nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel. Pokud klesne na 100 infikovaných, budou moci příští týden otevřít zbývající obchody, což je podle Havlíčka 24 procent z celkového maloobchodního trhu. Nyní je v Česku 163 nakažených za sedm dní na 100 tisíc obyvatel.

V prodejnách by měl nadále platit limit 15 metrů čtverečních provozní plochy na jednoho zákazníka, dodržování dvoumetrových odstupů, dezinfekce rukou před vstupem do obchodu či zakrytí dýchacích cest, uvedl ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Od pondělí otevřou služby spojené s péčí o tělo

Bez ohledu na počet nakažených budou moci příští pondělí obnovit provoz služby spojené s péčí o tělo jako kadeřnictví, masáže či pedikúry, a s péčí o zvířata. Zákazníci se při vstupu budou muset prokázat potvrzením o negativním PCR nebo antigenní testu na koronavirus. Ještě se podle Havlíčka diskutuje o tom, zda by bylo možné v krajním případě využít i samotestovacích sad.

V současné době mohou fungovat jen vybrané obchody jako potraviny, lékárny, drogérie, optiky, obchody s dětským oblečení a obuví nebo květinářství. Otevřené jsou také některé služby, například zámečnictví, čistírny nebo servisy vozidel.

Kvůli druhé vlně pandemie vláda zakázala maloobchodní prodej od 22. října. Krátké, zhruba třítýdenní rozvolnění povolila v prosinci, z důvodu špatné epidemické situace se ale většina prodejen po Vánocích už nesměla obnovit provoz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Karel Havlíček, obchody, otevření, koronavirus, obchod, vláda, ANO 2011, Česko, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Havlíček: O otevření obchodů od 3. května rozhodne vláda ve čtvrtek  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.