Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na jihu Čech přibývá případů covidu, v nemocnicích je ale jen 24 pacientů

V jižních Čechách za poslední týden přibylo 474 případů koronaviru, zatímco v týdnu od 23. do 30. září 251. Vyplývá to ze statistik hygieniků. Situace není nijak dramatická, řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová. V jihočeských nemocnicích je 24 pacientů s covidem, z toho sedm ve vážném stavu, řekl krajský koordinátor pro očkování Petr Studenovský.

Podle portálu Covdata připadá na jihu Čech za poslední týden na 100 tisíc obyvatel 60 případů. Je to druhý nejvyšší poměr po Moravskoslezském kraji.

Jen za středu a čtvrtek udělaly laboratoře v kraji PCR metodou 837 testů, pozitivních bylo 8,7 procenta z nich. Nejvíc nových případů se objevuje mezi aktivními dospělými. Zhruba ze třetiny jde o přenos v rodinách. Nejvyšší výskyt je již několik posledních týdnů na Českobudějovicku. Počet karantén v kraji vzrostl ve čtvrtek o 155 na 1535.

V jihočeských nemocnicích je 24 pacientů s covidem. Z nich šest leží na jednotkách intenzivní péče a jeden na umělé plicní ventilaci. „Nemocnicím to (počet pacientů) komplikace nedělá," řekl krajský koordinátor pro očkování Petr Studenovský.

V karanténě je z jihočeských škol 11 tříd. „Když si vezmeme, že máme 262 základních škol, 96 středních a víc než 300 mateřských, ten výskyt není dramatický. Loni jsme na tom byli hlavně daleko hůř s těmi průběhy, je to nesrovnatelná situace. Je to respirační nákaza, na podzim jsou výskyty větší, ale není to potřeba dramatizovat," řekla ředitelka jihočeské krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

V jižních Čechách, které mají přes 640 tisíc obyvatel, se od začátku pandemie loni na jaře prokázal covid-19 u 100 716 lidí. Vyléčilo se dosud 98.093 obyvatel kraje. Od loňského března zemřelo na jihu Čech v souvislosti s koronavirem 1798 lidí. Hygienici nyní v kraji evidují 825 pacientů s covidem, v mezitýdenním srovnání o 318 víc. Loni touto dobou jich bylo 1729. „Zhruba v tomto období začínal (loni) nástup první podzimní vlny," uvedla Kotrbová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky koronavirus, Jihočeský kraj, hygiena, COVID-19, pacient, nemocnice, Česko, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, Moravskoslezský kraj, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech přibývá případů covidu, v nemocnicích je ale jen 24 pacientů  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.