Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kraje žádají ministerstvo, aby se do očkování více zapojili praktici

Kraje žádají, aby se do očkování proti koronaviru více zapojili praktičtí lékaři. Asociace krajů ČR k tomu proto vyzývá ministerstvo zdravotnictví. Jednou z cest, jak praktické lékaře více zapojit, je možná úprava úhrad od zdravotních pojišťoven.

„Není možné, aby stát stále na jeden segment, který představují nemocnice, neustále tlačil formou nařízení, příkazů a nouzových stavů. A na druhé straně zde byl segment praktických lékařů, za kterými se chodí jen s žádostmi a prosbami. Velmi si vážím praktických lékařů a cením si, pokud se zapojili do očkování, za což jim moc děkuji. Ale opakuji, že není možné, aby stát v tomto směru nenašel nástroje, jak jich do očkování zapojit ještě více," řekl jihočeský hejtman a také předseda Asociace krajů ČR Martin Kuba.

Kuba dodal, že výzvu k posilující, třetí dávce vakcíny proti koronaviru dostal v posledním období v republice přibližně milion lidí. Podle Kuby to představuje pro kraje a jimi zřizované nemocnice, případně očkovací centra, velký nápor. „Apelujeme na to, aby ministerstvo zdravotnictví hledalo pozitivní motivaci pro praktické lékaře, ale také jiné formy postupu. V tuto chvíli by proto bylo třeba dobré přemýšlet o tom, jestli lékaři, kteří se odmítají zapojit do něčeho tak důležitého, jako je očkování, mají za pacienty nárok na kapitační platbu. Ale je to hlavně otázka na ministra zdravotnictví a na zdravotní pojišťovny," řekl Kuba.

Podle údajů ministerstva zdravotnictví bylo v Česku dosud aplikováno 13,37 milionu dávek vakcíny proti novému typu koronaviru. Ukončené očkování má 6,34 milionu lidí, což představuje 67,9 procenta populace ve věku od 12 let, pro kterou je vakcína schválena. Třetí dávku dostalo více než 788 tisíc očkovaných. Nárok na přeočkování mají nyní lidé půl roku po dokončeném předchozím očkování. Senioři nad 60 let a lidé chronicky nemocní si mohou od této středy nechat dát posilující dávku už po pěti měsících.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, koronavirus, kraje, očkování, praktický lékař, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Asociace krajů České republiky, Martin Kuba, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraje žádají ministerstvo, aby se do očkování více zapojili praktici  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.