Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Všichni dospělí mají nárok na třetí dávku očkování po pěti měsících

Všichni dospělí mají od dnešního dne nárok na třetí dávku očkování proti covidu-19 po pěti měsících. Dosud si lidé mladší 30 let museli počkat o měsíc déle. Urychlení se dotkne více než 251 tisíc lidí. Celkově byla posilující dávkou očkována zhruba pětina české populace a třetina těch, kteří očkování dosud absolvovali.

Ve věkové skupině 18 až 30 let bylo dosud očkováno téměř 723 tisíc lidí, z nich 47 500 do neděle 2. ledna posilující očkování absolvovalo. Jsou to lidé, kteří dostali druhou dávku vakcíny alespoň před půl rokem, tedy nejpozději do 4. července. Ode dneška se mohou registrovat k očkování nebo si pro vakcínu přijít na očkovací místa, kde registraci nevyžadují, už pět měsíců po druhé dávce.

Přeočkování tak je po pěti měsících dostupné pro všechny dospělé. Poslední věková skupina dosud přibyla 27. prosince, kdy se zrychlení dotklo asi 155 tisíc lidí ve věku 35 až 44 let. Za první den si nechalo vakcínu aplikovat asi 9300 z nich a kolem 90 tisíc se k posilujícímu očkování registrovalo.

Během prvního víkendu roku 2022 přibylo v Jihočeském kraji 62 nových případů. Podle ředitelky krajské hygienické stanice je ale nižší číslo způsobeno menším počtem přijatých testů. Laboratoře jich za sobotu a neděli přijaly pouze 298. „O novoročním víkendu se testovalo méně než obvykle, a to se odráží i v dnešní statistice nových případů. Vidíme i další pokles mezi aktivními případy, kde se již pět ze sedmi jihočeských okresů doslalo pod tisícovku aktuálních případů. Z epidemiologického hlediska je pro nás velmi důležité, jak dopadnou dnešní testování školáků a středoškoláků, kterým skončily zimní prázdniny a vracejí se do kolektivů. Právě díky testování se totiž podařilo počet nových případů v mladších věkových kategorií snížit ze stovek na aktuálně jednotky denně, a to se odráží i v poklesu počtu přenosů v rodinách. V posledních dnech registrujeme více importovaných onemocnění nejen z Rakouska či Německa, ale i ze zemí jako jsou USA či Spojené arabské emiráty, kam se nyní létá na dovolené,“ uvedla ředitelka Kvetoslava Kotrbová.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FNUSA

Štítky očkování, covid, třetí dávka, Česká republika, Jihočeský kraj, vakcína, Kvetoslava Kotrbová, Krajská hygienická stanice, USA, Německo, Rakousko, Spojené arabské emiráty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Všichni dospělí mají nárok na třetí dávku očkování po pěti měsících  |  Koronavirus  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.